Putina by volilo viac ako 50 percent Rusov

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina stúpla v porovnaní s minulým týždňom o päť percent. Vyplýva to z marcového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnil v stredu portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

12.03.2014 18:26
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (16)

Z údajov získaných na vzorke 3-tisíc ľudí vyplýva, že 53 percent opýtaných by v prípade aktuálneho konania volieb hlasovalo za úradujúceho prezidenta.

Podľa iného prieskumu, ktorý vykonali týždeň predtým, to bolo 48 percent. Februárový prieskum zase odhalil, že podiel Rusov spokojných s prezidentom bol najvyšší od jeho návratu do funkcie v máji 2012. Putina ako hlavu štátu podľa neho uznáva 67,7 percenta Rusov, čo údajne odráža „výsledky olympijských hier v Soči“ ako aj aktuálne „politické nepokoje a vidinu občianskej vojny na Ukrajine“.

Putin po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča oznámil potrebu ochrany etnických Rusov žijúcich na ukrajinskom polostrove Krym. Jeho vedenie začiatkom marca oficiálne deklarovalo záujem stať sa súčasťou Ruska, v čom ho Putin podporil. Ruský líder zároveň odmieta, že ide o inváziu ruských vojsk či porušenie medzinárodného prá­va.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Vladimir Putin