Benátsko bude hlasovať o nezávislosti

Obyvatelia talianskeho regiónu Benátsko sa budú môcť od nedele do budúceho piatku vyjadriť, či podporujú myšlienku jeho samourčenia. Iniciatíve "nadstraníckeho" hnutia Plebiscito.eu v podobe internetového referenda sa venuje i verejnoprávna rádiotelevízia v susednom Rakúsku, ktorá hovorí o dôsledku prudkého nárastu nespokojnosti Benátčanov s centrálnou vládou v Ríme počas ekonomickej krízy.

13.03.2014 14:15
debata (9)

Aktivisti vyzývajú na účasť všetkých oprávnených voličov v regióne a podľa šéfa kampane Gianlucu Busata sa už na príslušnej stránke zaregistrovalo zhruba 200-tisíc ľudí. V referende majú odpovedať na otázku, či si želajú, aby sa Benátsko stalo „federálnou, nezávislou a zvrchovanou republikou“.

Iniciatívu podporuje benátsky prezident Luca Zaia, ktorý v nedávnom rozhovore pre stanicu Radio 24 poukázal na separatistické snahy Katalánska či Škótska.

Hlasovanie sa však zhodou okolností začína v deň sporného referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny a jeho pričlenení k Rusku, ktoré okrem Kyjeva kritizuje i Európska únia.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že za nezávislosť Benátska by mohlo hlasovať vyše 60 percent účastníkov, zatiaľ je však nejasné, ako sa k výsledku postavia politici v rozhodovacích funkciách. Uznesenie o samourčení prostredníctvom referenda benátska samospráva prijala ešte v novembri 2012.

Benátska republika existovala takmer jedenásť storočí a dobyl ju až koncom 18. storočia Napoleon. V 70. rokoch 19. storočia sa definitívne začlenila do zjednoteného Talianskeho kráľovstva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #nezávislosť #referendum #Benátsko