Európa pomáha Ukrajine, na Rusov pletie bič

Ukrajina dostane od Európskej únie porovnateľné obchodné výhody, akoby v novembri vtedajší prezident Viktor Janukovyč podpísal asociačnú dohodu s úniou.

13.03.2014 14:45
Ukrajina, Rusko, demonštrácia, Krym Foto: ,
Odporcovia pripojenia Krymu k Rusku na demonštrácii v Simferopole. (Ilustračné foto)
debata (168)

Európska komisia rozhodla, že uvoľní clá pre ukrajinský export, čo by krajine malo ročne priniesť okolo 500 miliónov eur. Ďalších 11 miliárd eur Ukrajina získa vo forme finančnej pomoci. Podľa ministra financií Petra Kažimíra by tento krok nemal mať vplyv na rozpočty štátov únie, pretože sa „pracuje s vnútornými rezervami EÚ a Európskej komisie“.

Na druhej strane, nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že EÚ sprísni sankcie voči Rusku. Rozhodnúť by sa o nich malo cez víkend alebo v pondelok. Tieto sankcie by mali zahŕňať zákaz vydávania víz a zmrazenie účtov tých ruských predstaviteľov, ktorí sa podieľali na obsadení ukrajinského Krymu.

Rusko už aj bez sankcií začína pociťovať ekonomické dôsledky svojich aktivít na Kryme. Rubeľ oproti euru a doláru stratil vyše desať percent hodnoty, čo pre Rusov znamená zdraženie importovaného tovaru, za ktorý platia v eurách alebo dolároch. Ruská centrálna banka medzitým minula miliardy rubľov na spomalenie poklesu hodnoty domácej meny.

Prezident Vladimír Putin bol včera v Soči, kde hospodárskej elite Ruska zdôraznil, že „ekonomický rast Ruska je neprijateľne slabý“. Vyzval preto na zvýšenie investičných aktivít v krajine. V priamom rozpore s jeho slovami však včera najväčšia ruská banka Sberbank zrušila veľké investičné fórum naplánované na apríl a presunula ho na november. Ako dôvod uviedla krátkodobo neistú situáciu na Kryme.

Ruská ekonomika minulý rok dosiahla najhorší výsledok od recesie v roku 2009. Hrubý domáci produkt vzrástol len o 1,3 percenta, kým ešte v roku 2012 rástol takmer trojnásobne rýchlejším tempom. Niektorí ekonómovia odhadujú, že počas prvých šiestich mesiacov tohto roka by ruská ekonomika v dôsledku intervencie na Ukrajine mohla upadnúť späť do recesie. Ako dôvod uvádzajú pokles spotreby a zastavanie rastu investícií.

O ďalších ekonomických opatreniach voči Rusku sa bude rokovať na budúci týždeň na zasadnutí ministrov zahraničných vecí a následne na zasadnutí ministrov financií krajín EÚ. Nemecká obchodná komora uviedla, že uvalenie sankcií bude mať nepriaznivý dosah na nemecké a európske hospodárstvo, no viac ich pocíti Ruská federácia.

Na možné konzekvencie z ukrajinskej krízy sa začali pripravovať už aj USA, ktoré „skúšobne“ uvoľnia na trh päť miliónov barelov ropy zo svojich ropných rezerv, ktoré dosahujú 700 miliónov barelov, a USA by mali stačiť na 128 dní. USA sa pre tento krok rozhodli prvýkrát od roku 1990, keď Irak napadol Kuvajt.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #export #Ukrajina