Ruské úrady zablokovali weby kritické voči režimu

Ruské úrady bez súdneho príkazu znemožnili prístup na niekoľko internetových stránok kritických voči režimu prezidenta Vladimira Putina. O opatrení informoval na svojom webe výbor Roskomnadzor, ktorý je poverený dohľadom nad ruskými médiami a ktorý o odrezanie spomínaných serverov rozhodol na pokyn ruskej generálnej prokuratúry.

13.03.2014 22:06
debata (39)

Ide o internetové stránky grani.ru, ej.ru a takisto kasparov.ru, ktoré prevádzkuje známy Putinov kritik, politik a šachový veľmajster Garri Kasparov. Podľa Roskomnadzoru dôvodom zapísania týchto webov do „registra zakázaných informácií“ je to, že zverejňovali výzvy „k protiprávnej činnosti alebo účasti na nepovolených masových akciách“.

Do registra Roskomnadzor zaradil aj internetové vydanie časopisu Ježedněvnyj žurnál a stránku známeho blogera a opozičníka Alexeja Navalného navalny.livejou­rnal.com. Prevádzka stránky vraj porušuje súdne rozhodnutie, ktoré sa týka „opatrení voči trestne stíhanému občanovi“.

Podľa užívateľov internetu ale niektorí provideri „iniciatívne“ začali blokovať aj web nezávislej rozhlasovej stanice Echo Moskvy, na ktorom sa objavujú materiály z Navalného stránok.

Dohliadajúci výbor pristúpil na blokovanie protirežimných serverov bez čakania súdneho rozhodnutia na základe zmien v informačnom zákone, ktoré to umožňujú. Zákon v novom znení vstúpil do platnosti 1. februára.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #cenzúra #režim #Vladimir Putin #blokovanie