Lavrov po rokovaniach s Kerrym povedal, že rozpory okolo Krymu trvajú

Rozdiely medzi Západom a Ruskom okolo Ukrajiny stále pretrvávajú, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po rokovaniach so svojim americkým náprotivkom Johnom Kerrym v Londýne.

14.03.2014 13:00 , aktualizované: 16:50
Sergej Lavrov, John Kerry Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho americký náprotivok John Kerry.
debata (43)

Rusko bude rešpektovať vôľu krymského ľudu, povedal Lavrov v súvislosti s nedeľňajším referendom na Kryme. Vyhlásil tiež, že Moskva neplánuje intervenciu na ruskojazyčné východe Ukrajiny.

Podľa spravodajskej stanice BBC chcel Kerry varovať Lavrova, že kontroverzné nedeľné referendum o pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku a ruská intervencia na Kryme by mohli vyvolať koordinované protiruské sankcie Spojených štátov a Európskej únie.

Stretnutie je považované za poslednú príležitosť, keď sa môže Západ pokúsiť prinútiť Moskvu k zrušeniu krymského plebiscitu. Kerry vo štvrtok pohrozil, že v opačnom prípade podniknú USA a EÚ proti Rusku " sériu veľmi závažných krokov ".

Od začiatku marca, keď Rusko prakticky ovládlo autonómny Krym, sa Kerry s Lavrovom stretol na medzinárodných konferenciách v Ríme a Paríži; niekoľkokrát si šéfovia oboch diplomacií tiež telefonovali. Doterajšie rokovania však nepriniesli žiadny výsledok, ktorý by znamenal zastavenie príprav na referendum. Plebiscit označuje Západ aj Kyjev za nelegálny , pretože odporuje ukrajinskej ústave.

Rusko doteraz formálne uznáva príslušnosť Krymu k Ukrajine, zároveň ale tvrdí, že obyvatelia polostrova si môžu slobodne zvoliť svoju budúcnosť. Proruské vedenie Krymu už oznámilo, že chce v referende získať súhlas na zaradenie tejto ruskojazyčnej autonómnej republiky k Ruskej federácii.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Ukrajina #Sergej Lavrov