Lotyšského ministra odvolajú za účasť na pochode veteránov SS

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumová odvolá ministra životného prostredia Einarsa Cilinskisa, ktorý sa chce zúčastniť na pochode vojnových veteránov z tamojších nacistických divízií Waffen SS.

14.03.2014 18:04
debata (8)

Každoročné pochody bývalých legionárov SS sa v Lotyšsku konajú od začiatku 90. rokov, pričom vláda tento rok varovala pred zvyšovaním napätia s lotyšskou ruskou menšinou ako aj s Ruskom, ktoré tieto akcie považuje za provokáciu. Pochody podľa Rusov vzdávajú hold nacizmu a urážajú obete druhej svetovej vojny. Minister Cilinskis však trvá na tom, že na pochode sa ako „lotyšský patriot“ zúčastní. „Keďže minister povedal, že sa na pochode zúčastní a odmieta odstúpiť, premiérka ho ešte v piatok odvolá,“ povedal hovorca vlády Andis Blinds.

Tvrdenie Ruska, že má právo chrániť svoju menšinu v susedných krajinách, čo už viedlo k invázii ukrajinského Krymu, vystrašilo pobaltské republiky, kde žije veľká ruská komunita.

Veteráni z druhej svetovej vojny, ktorí sa pridali k Waffen SS, tvrdia, že bojovali za lotyšskú slobodu a proti návratu sovietskej okupácie. Zdôrazňujú, že sa nikdy nepodieľali na holokauste. Pobaltské republiky obsadila Červená armáda v roku 1939, pričom tisíce ľudí bolo vtedy popravených alebo poslaných do vyhnanstva na Sibír. Po útoku Nemecka na Sovietsky zväz v roku 1941 však Rusov z týchto krajín vytlačili, ale behom sovietskej ofenzívy v roku 1944 Moskva Pobaltie opäť na ďalších 50 rokov obsadila. Mnoho Lotyšov bojovalo spolu s Nemcami proti postupu Červenej armády a podľa Rusov tak bojovali aj proti ich oslobodeniu od nacizmu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #SS #Lotyšsko