Malajzia žiada o pomoc pri pátraní po lietadle 25 krajín

O pomoc pri pátraní po lietadle, ktoré pred týždňom zmizlo cestou z Kuala Lumpur do Pekingu, požiadali malajské úrady 25 štátov, od Kazachstanu až po Francúzsko.

16.03.2014 11:17 , aktualizované: 12:26
Boeing 777-200, Malaysia Airlines Foto:
Lietadlo Malaysia Airlines Boeing 777-200.
debata

Oznámil to v nedeľu malajzijský minister obrany a dopravy Hishammuddin Hussein. Ako spresnil, jeho krajina požiadala o pomoc predovšetkým krajiny ležiace pozdĺž oboch vzdušných koridorov, ktoré sú považované za možné trasy ďalšieho letu stroja po odpojení prístrojov.

Ministerstvo tiež potvrdilo, že vyšetrovatelia prehľadávajú domy oboch pilotov zmiznutého lietadla a preverujú aj technický personál, ktorý v poslednom čase mohol s Boeingom 777 spoločnosti Malaysia Airlines prísť do styku.

K najnovšej žiadosti o pomoc viedlo Malajziu zistenie, že stroj niekto prinútil zmeniť smer a zámerne odpojil jeho komunikačné a identifikačné zariadenia, o čom v sobotu informoval malajzijský premiér Najib Abdul Razak. Väčšina krajín, ktorým bola výzva adresovaná, leží pozdĺž oboch vzdušných koridorov, ktoré sú považované za možné trasy ďalšieho letu stroja po odpojení prístrojov.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že od poslednej známej radarovej pozície nad Juhočínskym morom letel boeing s 239 ľuďmi na palube ešte ďalších sedem hodín, podľa všetkého západným smerom.

Medzi oslovenými krajinami sú podľa agentúry DPA Kazachstan, Turkménsko, Pakistan, India a Barma, ďalej potom Austrália a Francúzsko. Prečo sa na zozname objavil tento štát, ministerstvo neuviedlo. DPA v tejto súvislosti spomenula domnienku, že Francúzsko bolo možná oslovená pre svoje skúsenosti z pátrania po lietadle spoločnosti Air France, ktoré sa v roku 2009 zrútilo nad Atlantickým oceánom a ktorého vrak bol objavený až po dvoch rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo