Lotyši si opäť uctili veteránov z tamojšej Waffen SS

Asi 1500 Lotyšov sa v nedeľu zúčastnilo na pochode v rámci Dňa legionárov, ktorý oslavuje vojnových veteránov z tamojších nacistických divízií Waffen SS.

16.03.2014 17:43
Lotyšsko, SS, 2. svetová vojna, Riga Foto: ,
Pochod k Pamätníku slobody v Rige.
debata (73)

Účastníci za dozoru polície pochodovali k Pamätníku slobody v Rige. V parku oproti sa konal menší protest rusky hovoriacej menšiny, obe akcie však prebehli pokojne. Každoročné pochody bývalých legionárov SS sa v Lotyšsku konajú od začiatku 90. rokov, v roku 2000 však vláda Deň legionárov zrušila. Aj tento rok varovala pred zvyšovaním napätia s lotyšskou ruskou menšinou ako aj s Ruskom, ktoré tieto akcie považuje za provokáciu. Pochody podľa Rusov ako aj podľa židovskej komunity vzdávajú hold nacizmu a urážajú obete druhej svetovej vojny.

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumová odvolala v piatok ministra životného prostredia Einarsa Cilinskisa, ktorý sa zúčastnil na spomínanom pochode. Minister Cilinskis trval na tom, že na pochod ako „lotyšský patriot“ pôjde.

Účastníci pokladali kvety k Pamätníku slobody v... Foto: SITA/AP, Roman Koksarov
Lotyšsko, SS, 2. svetová vojna, Riga Účastníci pokladali kvety k Pamätníku slobody v Rige.

Veteráni z druhej svetovej vojny, ktorí sa pridali k Waffen SS, tvrdia, že bojovali za lotyšskú slobodu a proti návratu sovietskej okupácie. Zdôrazňujú, že sa nikdy nepodieľali na holokauste. Pobaltské republiky obsadila Červená armáda v roku 1939, pričom tisíce ľudí bolo vtedy popravených alebo poslaných do vyhnanstva na Sibír. Po útoku Nemecka na Sovietsky zväz v roku 1941 však Rusov z týchto krajín vytlačili, ale behom sovietskej ofenzívy v roku 1944 Moskva Pobaltie opäť na ďalších 50 rokov obsadila. Mnoho Lotyšov bojovalo spolu s Nemcami proti postupu Červenej armády a podľa Rusov tak bojovali aj proti ich oslobodeniu od nacizmu.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #SS #Lotyšsko