Ak Firtaš zaspieva, tak bude horúco

Zatknutie jedného z najbohatších Ukrajincov Dmytra Firtaša vo Viedni na základe žiadosti americkej FBI môže byť tou povestnou pákou, ktorá "prevráti svet hore nohami".

16.03.2014 18:00
Dmytro Firtaš, Ukrajina, oligarcha Foto: ,
Dmytro Firtaš na snímke z roku 2010.
debata (24)

Aspoň tak reagovala väčšina anonymných diplomatov, ktorých názory zverejnili viaceré nielen ukrajinské médiá, na stredajšiu večernú operáciu rakúskej polície. Ak vraj neobráti celý svet, tak určite veľkú časť Európy. Zatknutie bude dokonca podľa portálu dmitryfirtash.com vraj znamenať demontáž riadenia Ukrajiny rukami oligarchov.

Na jednej strane je miliardár Firtaš ukrajinským občanom a má teda zákonné práva, ktoré musí chrániť príslušný konzulát. Konkrétne v tomto prípade vo Viedni. Kyjev musí zároveň rokovať s rakúskymi a americkými úradmi, ktoré iniciovali zatknutie na základe podozrenia oligarchu z obrovských finančných podvodov.

Na druhej strane zatknutie ukrajinského miliardára môže mať dosah aj na ruské plány s prípadným obsadením ukrajinského územia. Firtaš totiž môže dôverne poznať kuchyňu štátneho koncernu Gazprom, s ktorým pred časom úzko spolupracoval. Vie svoje aj o možných finančných machináciách firmy v Európe. V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína poskytovanie sponzorstva Gazpromu operáciám ruských špeciálnych služieb v zahraničí.

Ak oligarcha Firtaš „zaspieva“, tak bude poriadne horúco aj mnohým na Ukrajine. Podľa viacerých zdrojov totiž veľmi dobre pozná, ako funguje korupcia, ktorá funguje posledných desať rokov. Mohlo by to vraj pomôcť pri odhaľovaní zákulisia systému riadenia Ukrajiny rukami oligarchov. Dôležité je to hlavne pred blížiacimi sa prezidentskými a parlamentnými voľbami. Prvé z nich sa majú konať 25. mája.

V neposlednom rade Dmytro Firtaš, ktorého majetok sa odhaduje od jednej do troch miliárd dolárov, môže vedieť podrobnosti, a v niektorých prípadoch aj ako priamy účastník, o protizákonnom financovaní nedávnych masových protestov na Ukrajine zvrhnutou, ale aj súčasnou ukrajinskou vládnou mocou. Charitatívna tzv. nadácia Majdan zahraničných vecí už vyzvala ukrajinskú políciu, súdnictvo, spravodajské služby a ministerstvo zahraničia, aby sa „so všetkou vážnosťou zaoberali spomínaným prípadom“.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #väzba #Ukrajina #oligarcha #Dmytro Firtaš