Lietadlo sa stratilo rukou profesionála

Žiadna dobrá stopa, nijaký jasný podozrivý a veľa špekulácií o obrovskej záhade. Jedna vec o zmiznutí malajzijského lietadla je však istá - bol to úmysel.

17.03.2014 09:23
Malajzia, lietadlo Foto: ,
Deti na letisku v Kuala Lumpure píšu odkazy všetkým, ktorých sa týka záhada letu MH 370. Na písanie slúži 60 metrov dlhý biely transparent. Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zmizlo pred týždňom, keď z Kuala Lumpuru smerovalo do Pekingu.
debata (13)

„Niekto zmenil smer letu a zámerne odpojil komunikačné a identifikačné zariadenie,“ oznámil malajzijský premiér Nádžib Abdul Razak. Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines potom letel ešte niekoľko hodín. Kto to zavinil? Terorista medzi cestujúcimi alebo pilot?

Stroj zmizol niekoľko hodín po vzlietnutí z Kuala Lumpuru, odkiaľ mal namierené do Pekingu. Let na neznámej, zmenenej trase pokračoval sedem hodín, uviedli malajzijskí vyšetrovatelia. Predpokladá sa, že Boeing 777 letel západným smerom. Následné sú dve možnosti – nabral kurz severozápadne nad Bengálsky záliv alebo juhozápadne nad Indický oceán. Experti sa zhodujú, že vypnutie technických zariadení a programovanie nového smeru mohol zvládnuť jedine človek s profesionálnymi znalosťami o letectve.

Vyšetrovatelia sa naďalej zameriavajú na cestujúcich, rovnakú pozornosť však venujú aj posádke. Hlavne pilotom. „Polícia prehľadala ich domy,“ uviedol malajzijský minister vnútra Hišamudín Husajn. U jedného z nich údajne našli letecký trenažér. Nie je jasné, prečo ho doma potreboval. Pokiaľ ide o možnú súvislosť spoločného záhadného postupu dvoch pilotov, minister naznačil, že je to krajne nepravdepodobné: „Pilot a kopilot nežiadali, aby boli obaja zaradení na príslušný let MH 370 z Kuala Lumpuru do Pekingu.“

Malajzia požiadala iné štáty, aby jej sprístupnili poznatky o zahraničných pasažieroch. „Z dosiaľ poskytnutých informácií od spravodajských služieb iných krajín o cestujúcich nevyplynulo nič podozrivé,“ povedal policajný šéf Chálid Abú Bakar. Dodal však, že Malajzia ešte stále čaká na odpovede od niektorých štátov.

Snahu vyriešiť záhadu vyvíjajú aj americkí experti. „Spravodajskí predstavitelia USA sa na základe najnovších zistení prikláňajú k teórii, že zodpovednými za zmiznutie lietadla sú tí, čo sa nachádzali v kokpite, čiže piloti“ tvrdí televízna stanica CNN s odvolaním na nemenovaný zdroj. Možnosť únosu však definitívne ešte nevylúčili.

Napriek tomu, že komunikačné zariadenie s pozemnou leteckou kontrolou bolo vypnuté (ako aj identifikačné), Boeingu 777 ešte fungovalo vysielanie satelitných signálov. Malajzijské úrady nevylučujú, že tie posledné mohli byť zachytené zo zeme. Viacerí experti to však spochybňujú, keď poukazujú na to, že v takom prípade by pohyb lietadla zaznamenali radary. Po zistení, že stroj ešte letel sedem hodín, Malajzia požiada o súčinnosť ďalšie štáty. Do pátrania je už zapojených 25 krajín. Ide hlavne o tie, ktoré sa nachádzajú na mape pozdĺž vzdušných koridorov, ktoré sú považované za možné trasy letu po odpojení prístrojov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking #Kuala Lumpur #Malaysia Airlines #Boeing 777