Charkov, Doneck, Donbas. Kto ďalší?

Po tom, čo v noci na sobotu zatiaľ neznámi útočníci zastrelili v centre východoukrajinského Charkova dvoch policajtov a piati ľudia utrpeli zranenie, je v meste podľa miestnych médií "tiché napätie".

18.03.2014 08:05
Doneck Foto: ,
Na snímke zranení demonštranti počas stretov v Donecku.
debata (14)

„Prokurátor Jevgenij Popovič síce začal trestné stíhanie proti pôvodcom prestrelky, ale k pokoju inak mierumilovných Charkovčanov to nepridá,“ konštatovala miestna agentúra Mediaport. Tým skôr, že rovnako ako na Kryme aj v druhom najväčšom ukrajinskom meste a historicky prvej ukrajinskej metropole sa čoraz viac ozývajú hlasy volajúce po pomoci Ruska.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina podobná atmosféra vládne aj v Donecku. A to v čase, keď podľa oficiálnych miest v Kyjeve je na hraniciach s Ukrajinou sústredených až 60-tisíc vyzbrojených ruských vojakov. Na opačnom konci Ukrajiny sa má zase, aj keď až v máji, uskutočniť vojenské cvičenie za účasti niektorých členských štátov NATO vrátane USA. Potvrdili to v pondelok ukrajinské médiá, čo tiež len udržuje napätie v krajine.

Baníci nielen fárajú

Banícky Donbas podľa mnohých dlho odolával dianiu okolo. Vrátane nepokojov v Kyjeve. V tejto súvislosti viacerí pozorovatelia pripomínajú, že počas tzv. oranžovej revolúcie sa napokon tisíce "chlapov z podzemia“ rozhýbali a len vtedajšia schopnosť zopár politikov zabránila tomu, aby si to z námestia pred kyjevskou hlavnou železničnou stanicou nenamierili na revolučný Majdan.

Dnes je Donbas opäť na nohách. „Jednou z príčin je skutočnosť, že ho nik nepočúva,“ povedal miestny novinár Sergej Švedko v rozhovore pre noviny Komsomoľskaja pravda. Ako zdôraznil, vládna moc v Kyjeve robí tú istú chybu, ako aj Viktor Janukovyč v prípade udalostí na Majdane. „Ignoroval ich a teraz Majdan ignoruje nás. A tak, keď bolí zub a koreň je veľmi hlboko, treba ho vytrhnúť,“ dodáva novinár.

Ďalší z Donbasanov, spisovateľ Igor Maslov, vidí zase jednu z príčin napätia v tom, že nová moc ihneď po nástupe začala deliť Ukrajincov na „našich“ a „vašich“. „Prvými sú hrdinovia z Majdanu a druhými takzvaní zločinci z východu,“ vraví smutne.

Politológ Sergej Buntovský, ktorý sa narodil a žije v Donbase rovnako ako príslušníci ďalších približne 120 národností, si neodpustil na adresu niekdajšej vládnej Strany regiónov jediné: „Nie že zomrela, ale nás zradila, a tak sú ľudia dnes v uliciach.“

Cenia si osobnú slobodu

V čase, keď mnohí na východe Ukrajiny hľadajú záchranu v Rusku pred rastúcim spoločenským a hospodárskym tlakom, zostáva Andrej Dechťarenko z východoukra­jinského Luganska optimistom. „Všetko sa dobre skončí. V najbližších voľbách ako vždy vyhrá východ krajiny nad jej západnou časťou. Veď nás je viac,“ načrtáva budúcnosť s tým, že je proti akémukoľvek zasahovaniu zvonku. Vrátane Ruska. Jeho postoj vraj nezmenia ani tisíce Lugančanov v uliciach volajúcich po prítomnosti ruských mierových síl v minulosti známych z Abcházska či z Južného Osetska. Svoje presvedčenie stavia na tvrdení, že Ukrajinec sa vraj od Rusa líši tým, že si „viac cení osobnú slobodu“. Podľa jeho slov „Rus je zvyknutý byť vojakom impéria, zatiaľ čo Ukrajinec je individualista“.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #charkov #doneck #Ukrajina #Donbas