USA a Británia ohlasujú ďalšie sankcie Rusku pre anexiu Krymu

Na Rusko budú kvôli anexii Krymu uvalené ďalšie sankcie, vyhlásil vo Varšave americký viceprezident Joseph Biden.

18.03.2014 15:35
Joe Biden Foto: ,
Viceprezident USA Joe Biden na tlačovej konferencii vo Varšave povedal, že keď bude pokračovať ruská anexia Krymu, budú nasledovať ďalšie sankcie zo strany USA aj EÚ.
debata (107)

Britský minister zahraničia William Hague označil za poľutovaniahodné, že si Rusko pripojením Krymu vybralo cestu medzinárodnej izolácie. Oznámil tiež prerušenie vojenskej spolupráce s Moskvou a vývozu niektorých zbraní do Ruska.

Biden, ktorý bude vo Varšave rokovať s poľským a estónskym vedením, povedal, že keď bude pokračovať ruská anexia Krymu, budú nasledovať ďalšie sankcie zo strany USA aj EÚ. Pripojenie Krymu k Rusku je podľa neho „krikľavým porušením“ práva a „ničím iným, než uchvátením územia“.

Hague na Twitteri oznámil, že Británia ruší účasť na spoločnom námornom cvičení, na ktorom sa mali zúčastniť aj ruské, francúzske a americké lode. Rovnako je zrušená aj chystaná návšteva lode britského vojenského námorníctva v Rusku.

Londýn pozastavil aj vývoz vojenského materiálu do Ruska, ktorý by mohol byť použitý proti Ukrajine. K podobnému kroku by mala prikročiť aj celá EÚ. Podľa Haguea je ale stále čas na diplomatické kroky a Británia sa o ne bude usilovať.

Je poľutovaniahodné, že si prezident Putin vybral izoláciu, a odoprel tak ruským a krymským občanom partnerstvo s medzinárodným spoločenstvom, uviedol Hague.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Krym #anexia