Kyjev hlási po útoku na svoju základňu na Kryme jedného mŕtveho

Kyjev hlási po útoku na svoju základňu na Kryme jedného mŕtveho Jeden ukrajinský vojak zahynul a ďalší bol zranený pri utorkovom útoku na ukrajinskú základňu na Kryme.

18.03.2014 17:01 , aktualizované: 20:28
Krym, Simferopol, vojak, ozbrojenec Foto: ,
Ozbrojený muž na streche ukrajinskej vojenskej základne v Simferopole.
debata (144)

Oznámili to ukrajinské úrady. Kyjev aj ukrajinská armáda najskôr z útoku obvinila „ruské jednotky“. Teraz ale armádny hovorca podľa agentúry Reuters opísal útočníkov ako „neznáme jednotky“, ktorých príslušníci majú zakryté tváre. Krymskí separatisti podľa agentúry Interfax tiež hlásia jedného mŕtveho člena domobrany a ďalších dvoch zranených, ktorých postrelil pri ukrajinskej základni v Simferopole ostreľovač.

Ak sa útok potvrdí, znamenalo by to porušenie prímeria, na ktorom sa pre Krym v nedeľu dohodli ministri obrany Ukrajiny a Ruska.

Zatiaľ ale podľa agentúry Reuters nie je možné potvrdiť, či za útokom stoja ruskí vojaci. Ukrajinské vojenské zariadenia na Kryme sú pod kontrolou ruských síl, ktoré Krym začiatkom marca ovládli.

Ukrajinský vojak s vytetovaným latinským... Foto: Reuters, Viktor Gurniak
Ukrajina, Krym, vojak, tetovanie, armáda Ukrajinský vojak s vytetovaným latinským mottom: "Keď chceš mier, priprav sa na vojnu". Snímka vznikla neďaleko obce Salkovo v regióne Kherson susediacim s Krymom.

„Jeden ukrajinský vojak bol zranený do krku a kľúčnej kosti. Teraz sme sa zabarikádovali v druhom podlaží. Veliteľstvo dobyli a veliteľa zajali. Chcú, aby sme zložili zbrane, my sa ale nevzdáme,“ citovala agentúra Interfax – Ukrajina ukrajinského vojenského zástupcu.

Svedkovia žijúci v blízkosti základne uviedli, že videli na miesto prísť dva automobily. Následne začuli prestrelku. Neznámi útočníci základňu čoskoro dobyli a všetkých ukrajinských vojakov údajne vyviedli von a odzbrojili ich. Ozbrojenci vraj mali na sebe ruské uniformy a boli vybavení automatickými puškami.

Na situáciu na základni okamžite reagovala ukrajinská vláda. Svojim vojakom na Kryme povolila použiť zbraň k sebaobrane. Až doteraz pritom armáda dodržiavala rozkaz, že sa má použitie zbraní v prípade útoku vyhnúť. „V súvislosti so smrťou ukrajinského vojaka … ukrajinským jednotkám na Kryme bolo povolené použiť zbraň, aby mohli brániť a ochraňovať životy ukrajinských vojakov,“ uviedlo vo svojom vyhlásení ukrajinské ministerstvo obrany.

Istý nemenovaný ukrajinský vojak, ktorého výpoveď odvysielala ukrajinská celoštátna televízia Piaty kanál, povedal, že na základni je asi dvadsať vojakov a ďalších až 15 ľudí vrátane žien.

Ukrajinský vojak stojí na tanku pri stanovišti... Foto: Reuters, Valentyn Ogirenko
Krym, Ukrajina, tank, vojak Ukrajinský vojak stojí na tanku pri stanovišti neďaleko obce Salkovo v regióne Kherson susediacim s Krymom. (ilustračné foto)

Podľa Kyjeva prerástol konflikt na vojenskú úroveň

Konflikt na Kryme prerástol z politickej úrovne na vojenskú. V reakcii na utorkový útok na ukrajinskú armádnu základňu v krymskom správnom stredisku Simferopol to vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Dnes ruskí vojaci spustili paľbu na príslušníkov ukrajinskej armády. To je vojnový zločin,“ povedal Jaceňuk. Zároveň podľa agentúry Reuters vyzval ministra obrany Ihora Teňucha, aby zvolal krízovú schôdzku so svojimi partnermi z Ruska, Británie a USA.

Všetky tri štáty sa budapeštianskym memorandom z počiatku 90. rokov zaviazali garantovať územnú celistvosť Ukrajiny, ktorá sa na oplátku vzdala rozsiahleho jadrového arzenálu zdedeného po rozpade Sovietskeho zväzu.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko #vojaci #streľba #Ukrajina #Krym #Simferopoľ