'Demokracia' radikálnych ukrajinských poslancov za stranu Sloboda

Alexandr Pantelejmonov poverený vedením televízneho kanálu Pervij nacionalnyj len tak nezabudne na utorkovú večernú návštevu vo svojej kancelárii.

18.03.2014 21:00
debata (80)

Skupina asi dvadsiatich poslancov parlamentu za radikálnu stranu Sloboda Ihora Ťahnyboka prišla do sídla televízie. Následne vtrhla do pracovne riaditeľa. Po niekoľkominútovom slovnom dohováraní, aby napísal výpoveď, „mužom demokratom“ praskli nervy. Jeden z aktérov útoku, poslanec Igor Mirošničenko, chytil riaditeľa za kravatu a „donucovacími prostriedkami“ vrátane úderu do hlavy sprevádzaného šťavnatými nadávkami prekonal počiatočný odpor Pantelejmonova a posadil ho do riaditeľského kresla. A výpoveď bola na stole.

Podľa poslanca Mirošničenka sa riaditeľ, ktorého nazval „moskaľom“ (hanebné oslovenie Rusa), dopustil „hriechu“, keď jeho televízny kanál „neustále klamal o dianí na Námestí nezávislosti“. Po napísaní výpovede Panteljmonova odviezli na neznáme miesto. Informáciu aj s videom zverejnil portál denníka Ukrainska pravda.

Celý prípad sa ako cez kopirák podobá situácii, keď iní „revolucionári“ vedení tentoraz aktivistom kyjevského Námestia nezávislosti Alexandrom Muzyčkom, známeho pod prezývkou Sašo Belyj, napadli prokurátora. Člen nacionálno-pravicového hnutia Pravý sektor sa takto skutočne „revolučne“ podujal „vychovávať“ prokurátora Rovenskej oblasti Andreja Targonija.

Rovnako ako v prvom prípade, aj Muzyčko vtrhol do kancelárie prokurátora a žiadal zatknúť muža podozrivého z vraždy. Prokurátora pritom chytil pod krkom za kravatu. Pred kamerami sa následne pokúšal vysvetľovať dôvod svojho konania. Podľa neho Targonija naťahuje čas a odmieta podozrivého posadiť za mreže. Pokus prokurátora vysvetliť situáciu skončil nekompromisným „učiteľským pohlavkom“. Samotný Muzyčko ale spravodajcovi BBC tvrdil, že sa prišiel iba osobne zoznámiť s prokurátorom a vraj celý škandál je klamstvom a provokáciou voči jeho osobe.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #Ukrajina