Podnestersko sa tiež hlási do ruských rúk

Z Krymu sa šíri vírus separatizmu, ktorého snom je pripojenie k Ruskej federácii. Po obyvateľoch uvedeného polostrova sa hlási do náručia Moskvy nikým neuznané Podnestersko. Územie, ktoré obývajú hlavne rusky hovoriaci ľudia, sa odtrhlo od Moldavska v roku 1990. O Podnestersku, ktoré má viac ako 550-tisíc obyvateľov a rozprestiera sa pozdĺž rieky Dnester, sa hovorí ako o takzvanom zmrazenom konflikte. Doterajšie rokovania EÚ, USA a Ruska počas dlhej doby nedospeli k žiadnemu významnému posunu.

19.03.2014 09:00
debata (5)

Zjavne povzbudené vývojom na Kryme teraz politické vedenie v Tiraspole, čo je metropola Podnesterska, žiada, aby sa stalo súčasťou Ruska. „Tamojší poslanci vyzvali Moskvu, aby vytvorila možnosti prijatia do Ruskej federácie,“ napísal denník Vedomosti, ktorý informoval o liste predsedu podnesterského parlamentu Michaila Burlu. Pripomenul, že táto túžba obyvateľov Podnesterska má obrovskú podporu. „V referende v roku 2006 sa u nás vyslovilo za pripojenie k Rusku viac voličov ako na Kryme,“ zdôraznil Burla. (V Podnestersku 97,2 percenta hlasujúcich a na spomínanom polostrove 96,77 percenta.)

Rusko je v súčasnosti zahltené otázkami súvisiacimi s prijatím Krymu, ale podľa novín Vedomosti niektorí poslanci v Moskve nevylučujú, že federácia sa rozšíri aj o Podnestersko: „Pripúšťajú to v prípade, že by sa do parlamentu mohol vrátiť prepracovaný návrh ústavného zákona, umožňujúceho začleniť do Ruska aj iné územia v kritickej situácii.“

Podnestersko sa nachádza fakticky pod kontrolou Moskvy, pretože na tomto území dlhodobo pôsobia ruskí vojaci, o ktorých Kremeľ hovorí ako o mierotvorcoch. Celkovo ich je tam približne 2 500, starajú sa o kontrolu zbrojných skladov pochádzajúcich z čias Sovietskeho zväzu. Napriek svojej dominancii v Podnestersku a ani s ohľadom na väčšinový názor miestneho obyvateľstva sa Rusko doteraz neodhodlalo pripojiť toto územie k svojej federácii. Otázne je, ako bude postupovať teraz po zabratí Krymu.

Vládnuci predstavitelia v Kišiňove, čiže v hlavnom meste Moldavska, varujú Rusko pred pripojením Podnesterska k svojmu územiu. „Moskva by urobila veľkú chybu, keby vyhovela žiadosti o anexiu tohto teritória,“ vyhlásil prezident Nicolae Timofti v reakcii na Burlov list adresovaný ruským poslancom. Timofti poukázal na to, že referendum z roku 2006 jeho krajina neuznáva a preto úvahy o začlenení do mapy Ruska sú absolútne bezpredmetné. Prezident vyzval Moskvu, aby bola činorodá za rokovacím stolom a prispela k tomu, aby cestou rozhovorov vyriešila budúcnosť Podnesterska tak, aby sa rešpektovala územná celistvosť Moldavska.

Obavy z vývoja v Podnestersku neskrýva po referende na Kryme ani moldavský premiér Iurie Leanca, ktorý sa ozval ešte predtým, ako sa objavila správa o Burlovom liste. „Napätá situácia na polostrove predstavuje nebezpečenstvo pre celý región,“ upozornil a dodal, že pre jeho krajinu vznikajú otvorené aj skryté hrozby.

Moldavsko so svojou súčasnou prozápadnou vládou sa snaží celkom úspešne o zblíženie s Európskou úniou. Rusko proti tomuto úsiliu vysiela signály. V minulom roku v septembri napríklad pozastavilo dovoz moldavského vína, tvrdiac, že nemá zodpovedajúcu kvalitu. Moskva tiež varovala vládu v Kišiňove, že ak sa priblíži k podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou, môže sa to premietnuť do tvrdej energetickej politiky. Ozvalo sa varovanie, že Rusko zastaví dodávky energií a Moskva adresovala občanom Moldavska otázku, či chcú mrznúť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rusi #Ukrajina #Krym #Podnestersko