Izrael na odplatu zaútočil na sýrske vojenské zariadenia

Izrael v stredu bombardoval niekoľko sýrskych vojenských cieľov ako odplatu na útok z utorka, keď výbuch bomby na Golanských výšinách pri hraniciach so Sýriou zranil štyroch izraelských vojakov. Informovala o tom podľa agentúry Reuters izraelská armáda.

19.03.2014 09:50 , aktualizované: 14:55
Izrael, izraelský vojak, Sýria, Golandské výšiny Foto: ,
Zranený izraelský vojak.
debata (14)

Podľa agentúry AP, ktorá citovala sýrsku armádu, prišiel na sýrskej strane o život jeden vojak a sedem členov sýrskej armády bolo zranených.

Medzi cieľmi izraelského ostreľovania bolo veliteľstvo sýrskej armády, výcvikové stredisko a delostrelecké pluky v blízkosti Kunajtry. Hovorca izraelskej armády Peter Lerner uviedol, že nočné nálety podniklo lietadlo izraelskej armády. Ciele opísal ako vojenské zariadenia na sýrskej strane Golanských výšin.

Utorková výbušnina nastražená na ceste explodovala, keď okolo prechádzal hliadkujúci izraelský vojenský džíp.

Na druhej strane hraníc v Sýrii zúria v súčasnosti boje medzi vládnymi vojakmi, ktorým pomáhajú aj bojovníci z radikálneho libanonského Hizballáhu, a sýrskymi povstalcami, ktorí požadujú odstúpenie prezidenta Bašára Asada. Násilie v Sýrii sa za tri roky vojny už niekoľkokrát prelialo aj na územie židovského štátu, vôbec prvýkrát ale došlo k takému veľkému počtu zranených na izraelskej strane.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že armáda bude na všetky tieto útoky tvrdo reagovať.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #bomba #Sýria #Golandské výšiny #zranení