Pri strete vojakov s islamistami zomrelo pri Káhire sedem ľudí

Pri stredajšom zásahu vojakov proti islamistom zahynulo severne od Káhiry sedem ľudí. Ako oznámila agentúra AFP, dvaja z mŕtvych sú armádni dôstojníci, piati radikáli. Dejiskom ranného incidentu bolo miesto Kanátir al-Chajríja, ktoré leží asi 30 kilometrov od Káhiry.

19.03.2014 11:30
debata

Ministerstvo vnútra oznámilo, že sa tam skrývajú členovia islamistickej skupiny Ansar Bajt al-Makdis, ktorá patrí k najaktívnejším z islamistických formácií. Vyznáva ideológiu teroristickej siete al-Kájda a prihlásila sa k niekoľkým atentátom proti vojsku a polícii.

Útok bol namierený na miesto, kde skupina vyrábala a skladovala nálože. Islamisti na útok bezpečnostných jednotiek odpovedali paľbou, prestrelka trvala niekoľko hodín.

Ministerstvo oznámilo, že mŕtvy generál a plukovník patrili k odmínovacej jednotke. Protivníci vraj pri obrane použili vesty naplnené výbušninami.

Incident je ďalší v rade podobných akcií, s ktorými sa Egypt v posledných mesiacoch zápasí. Islamisti útočia na vojakov a policajtov pravidelne od vlaňajška, kedy armáda zvrhla prezidenta Muhammada Mursího a zaradila Moslimské bratstvo k teroristickým organizáciám.

Bratstvo sa dostalo k moci po revolúcii v roku 2011 a Mursí zaňho kandidoval v prezidentských voľbách.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Egypt #vojaci #Káhira #mŕtvi #islamisti #al-Káida