Únia rozšírila čiernu listinu, zrušila summit s Ruskom

Európska únia rozšíri pre krízu na Kryme svoje sankcie na ďalších 12 občanov Ruska. Pokiaľ bude Moskva situáciu na Ukrajine ďalej destabilizovať, siahne EÚ k hospodárskym sankciám, na ktorých príprave má začať pracovať Európska komisia aj členské krajiny.

21.03.2014 01:46 , aktualizované: 02:19
EÚ, Barroso, summit Foto: ,
Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso na tlačovej konferencii na summite v Bruseli informoval o sankciách, ktoré prijali štáty EÚ voči Rusku. Jednou z nich je aj rozšírenie zoznamu nežiaducich osôb z Ruska o 12 ľudí.
debata (95)

Novinárom to po polnoci zo štvrtka na piatok povedali predseda Európskej komisie José Barroso a Herman Van Rompuy, ktorý summitu predsedal. Bolo tiež rozhodnuté zrušiť summit EÚ – Rusko a konať sa nemajú ani dvojstranné schôdzky s Rusmi na najvyššej úrovni.

Únia vyzvala na dohodu o vyslaní misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajinu. „Ak v najbližších dňoch nevznikne vierohodná misia OBSE, Európska únia vyšle vlastnú misiu,“ poznamenal Van Rompuy. Český premiér Bohuslav Sobotka novinárom povedal, že Česko je pripravené podieľať sa na misii EÚ.

Podľa Merkelovej by misia EÚ mala pôsobiť na juhu a východe Ukrajiny. „Neviem si predstaviť, že by sme od Ruska dostali povolenie urobiť misiu EÚ na Kryme. To sa mi zdá nereálne. Ale môžem sa opýtať,“ uviedla nemecká kancelárka. Zdôraznila pritom, že uprednostňuje realizáciu pozorovateľskej misie OBSE.

Na čiernu listinu pribudli ďalšie mená

Nových 12 mien, ktoré v najbližšej dobe doplnia od pondelka známy zoznam 21 osôb z Ruska aj Krymu, zverejnia zrejme už v piatok. Podľa Sobotku sú medzi nimi ľudia z ruského parlamentu, spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina aj ruskí vojaci. Podľa neho sa v budúcnosti nedá vylúčiť ďalšie rozširovanie zoznamu. EÚ sa snaží zabezpečiť, aby umiestnenie konkrétneho mena na zoznam obstálo pri súdnom spore. Svoj vlastný zoznam ruských predstaviteľov, voči ktorým uplatňujú sankcie, majú a dopĺňajú tiež Spojené štáty.

Diplomati v neformálnych rozhovoroch už v minulých dňoch spomínali mená ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina alebo poradcov ruského prezidenta Vladislava Surkova či Sergeja Glazjeva. Hovorilo sa tiež o Dmitrijovi Kiseljovovi, ruskom televíznom moderátorovi s jasnou protizápadnou rétorikou a Valentíne Matvijenkovej, šéfke Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.

Únia hrozí aj hospodárskymi sankciami

Ďalekosiahle následky budú podľa Van Rompuya mať ďalšie ruské kroky destabilizujúce situáciu. „Tým myslíme následky pre vzťahy v širokom spektre ekonomických oblastí,“ zdôraznil Van Rompuy. Tieň možných sankcií sa podľa neho už prejavuje na ruskom investičnom prostredí.

„Sankcie nie sú otázkou odplaty. Sú nástrojom zahraničnej politiky. Nie sú cieľ sám o sebe, ale prostriedok,“ povedal. Cieľom únie je podľa neho zastaviť ruské akcie proti Ukrajine a obnoviť zvrchovanosť tejto krajiny. K tomu je však potrebný dialóg, ktorý EÚ podporuje, rovnako ako všetky viacstranné rozhovory.

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda je stále priestor pre dialóg. „Nebolo ľahké nájsť potrebný jednotný názor na sankcie, ktoré môžu byť zavedené, ak bude situácia ďalej eskalovať,“ pripustil Hollande, ktorý dúfa, že sankcie nakoniec nebudú potrebné. Efektívne sankcie ale budú niečo stáť nielen tých, voči ktorým sú zamerané, ale aj tých, kto ich spúšťa. Európa však podľa francúzskeho prezidenta „nemôže sedieť na rukách“ vo chvíli, keď čelí nelegálnemu aktu podobného rozsahu.

Únia chce zastaviť ruské akcie

Cieľom únie je podľa Van Rompuya zastaviť ruské akcie proti Ukrajine a obnoviť zvrchovanosť tejto krajiny. K tomu je však potrebný dialóg, ktorý EÚ podporuje rovnako ako všetky viacstranné rozhovory.

„V situácii, ako je táto, si musíme zachovať chladnú hlavu,“ podotkol Van Rompuy. Zopakoval tiež pozíciu EÚ, že obsadenie Krymu ruskými vojakmi, referendum a následnú ruskú anexiu ukrajinského polostrova únia neuznala a uznávať nebude.

Summit požiadal Európsku komisiu, aby „prehodnotila právne dôsledky anexie Krymu“ a navrhla v súvislosti s ním rýchle zavedenie hospodárskych, obchodných a finančných reštrikcií, vysvetlil predseda Európskej komisie José Barroso. Komisia má tiež navyše navrhnúť podobu možných sankcií voči Rusku ako takému a spočítať hospodárske vplyvy ich rôznych variantov, na čom už ostatne určitú dobu neoficiálne pracuje.

„Vysielame jasnú, silnú a nemennú správu,“ poznamenal pri odchode britský premiér David Cameron.

V piatok dopoludnia lídri EÚ podpíšu s ukrajinským premirérem Arsenijom Jaceňukom politickú časť pripravenej asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Únia zároveň spúšťa rozsiahly balík hospodárskej pomoci určenej Ukrajincom.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko