Putin podpísal zmluvu o pripojení Krymu k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal krymskou-ruskú zmluvu o pripojení Krymu k Rusku a uzavrel tak ústavnú procedúru anexie.

21.03.2014 11:03 , aktualizované: 17:56
Vladimir Putin, Krym, Rusko, Ukrajina, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa nad západnými sankciami zatiaľ môže len pousmiať.
debata (15)

Ruská Rada federácie ratifikovala zmluvu o pripojení Krymu

Horná komora ruského parlamentu v piatok ratifikovala zmluvu o pripojení Krymu k Ruskej federácii. Pre schválenie dokumentu sa vyslovilo všetkých 155 poslancov Rady federácie prítomných pri hlasovaní. Vo štvrtok zmluvu schválila Štátna duma, dolná komora parlamentu.

Obe komory ruského parlamentu tak splnili záväzok, že procedúru pripojenia ukončia v maximálne krátkom čase. Spolu so zmluvou o pripojení Krymu k Rusku poslanci Štátnej dumy aj Rady federácie prijali ústavný zákon, ktorým sa počet členov Ruskej federácie rozširuje z doterajších 83 na 85. Okrem samotného Krymu sa novým subjektom federácie stáva aj mesto Sevastopol, ktoré má rovnako ako Moskva alebo Petrohrad osobitné postavenie.

Rada federácie prijala aj osobitné vyhlásenie k sankciám, ktoré na niekoľko ďalších ruských činiteľov vo štvrtok uvalili Spojené štáty a Európska únia. Krok Západu horná komora označila za „bezprecedentný akt politického vydierania a snahu potrestať Rusko za presadzovanie nezávislej zahraničnej politiky“.

Rovnako ako poslanci Štátnej dumy, aj poslanci Rady federácie v piatok odporučili Washingtonu, aby na sankčný zoznam zaradil všetky zastupiteľov, ktorí pripojenie Krymu podporili.

Zo všetkých ruských poslancov sa proti pripojeniu polostrova postavil len poslanec dolnej komory Ilja Ponomarjov, ktorý akt vo štvrtok označil za hrubú politickú chybu. Časť jeho kolegov podľa piatkových správ ruských médií žiadala, aby bol Ponomarjov zbavený poslaneckého mandátu. Vedenie snemovne návrh odmietlo s tým, že poslanec nemôže byť za verejné vyjadrenie svojho názoru nijako postihnutý.

Utečenci z Krymu hľadajú útočisko v Poľsku

Takmer 100 ukrajinských utečencov z Krymu požiadalo v marci v Poľsku o azyl, uviedla v piatok poľská predstaviteľka. Ukrajinci sú zatiaľ umiestnení v utečeneckých táboroch a čakajú na rozhodnutie poľských orgánov.

Elzbieta Pikorová, hovorkyňa pohraničnej služby v meste Przemysl na východe Poľska, povedala, že utečenci prichádzajú odvtedy, čo ruské jednotky začali obsadzovať Krymský polostrov. Najväčšia skupina prišla vo štvrtok v noci a bolo v nej 17 detí vo veku od 5 mesiacov do 18 rokov.

Podľa vyhlásenia utečencov doma čelia vyhrážkam krymských úradov za podporu ukrajinských vojakov. Poľské úrady sa majú do šiestich mesiacov rozhodnúť, či utečencom udelia azyl.

Ukrajinskí vojaci na Kryme sa podľa Turčynova majú brániť

Ukrajinskí vojaci na Kryme sú povinní chrániť svoju výzbroj, bojové lode a vojenské objekty pred útokmi ozbrojencov. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v piatok vyhlásil šéf ukrajinského parlamentu a úradujúci prezident Oleksandr Turčynov. Odmietol sťažnosti ukrajinských veliteľov na Kryme, že z Kyjeva nedostávajú žiadne rozkazy.

Tam, kde postupujú rozhodne, sa provokácie darí likvidovať," uviedol.

Turčynov reagoval na vyhlásenie veliteľov ukrajinskej čiernomorskej flotily vystavených silnému tlaku ruských jednotiek a krymských proruských dobrovoľníkov. Podľa kapitánov ukrajinských plavidiel z Kyjeva neprichádzajú rozkazy, ako sa v napätej situácii majú ukrajinskí vojaci správať.

Niekoľko desiatok bojových lodí a podporných plavidiel ukrajinskej flotily blokuje ruská armáda v krymských prístavoch, časť z nich už obsadila. Zvlášť napätá je podľa ukrajinských médií situácia v Donuzlavskom zálive na západnom pobreží Krymu, v ktorého plytkom ústí potopili ruské jednotky vraky ukrajinských lodí a bránili Ukrajincom v evakuácii.

Námestník ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov podľa denníka Ukrajinská pravda povedal, že ukrajinské jednotky by sa na Kryme „mali zdržať dovtedy, kým budú úplne vyčerpané diplomatické prostriedky riešenia konfliktu“. Ukrajinská armáda podľa neho „nesmie dopustiť, aby ruská armáda vtrhla do vnútrozemia“.

Nemecko a Francúzsko prerušujú vojenskú spoluprácu s Ruskom

Nemecko ruší všetky projekty vojenskej spolupráce s Ruskom, ktoré boli naplánované do konca apríla. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo obrany. Ministerstvo hospodárstva navyše upozornilo, že v súčasnosti nebude povoľovať nemeckým firmám vývoz zbrojnej techniky do Ruska. O pozastavení vojenskej spolupráce s Ruskom informovalo aj Francúzsko.

Nemecké ministerstvo obrany nekonkretizovalo, koľkých projektov sa zastavenie spolupráce dotkne. Úrad však upozornil, že lehota do konca apríla nemusí byť konečná. O spolupráci v ďalších mesiacoch sa rozhodne podľa ďalšieho vývoja krízy na Ukrajine, kde Moskva anektovala polostrov Krym.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu v Rusku momentálne neschvaľujeme žiadne vývozy tovaru určeného pre výzbroj alebo pre obranu do tejto krajiny,“ oznámil hovorca ministerstva hospodárstva. Nespresnil, ako dlho zastavenie zbrojných exportov potrvá.

O rozhodnutí Francúzska pozastaviť vojenskú spoluprácu s Ruskom v piatok podľa agentúry Reuters informoval francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Krok sa podľa neho bude týkať spoločných vojenských cvičení.

Francúzsko kvôli ukrajinskej kríze uvažuje, že zastaví predaj dvoch vojenských lodí triedy Mistral do Ruska. O kontrakte v hodnote 1,2 miliardy eur však Paríž chce rozhodnúť až v októbri, kedy by mala byť prvá loď dodaná. Le Drian tentokrát k osudu týchto kontraktov nič nepovedal.

Nemecko v stredu oznámilo, že pozastavilo zbrojný kontrakt s Ruskom za asi 120 miliónov eur. V rámci kontraktu mala spoločnosť Rheinmetall vybudovať moderné výcvikové stredisko pre 30.-tisíc vojakov v ruskom Muline.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Rusko #Ukrajina #Krym #vojsko