Ukrajinskí radikáli netrpia jarnou únavou

V posledných dňoch vo svetových médiách rezonuje útok na Alexandra Pantelejmonova, riaditeľa ukrajinského televízneho kanála Pervij nacionalnyj.

22.03.2014 11:00
debata (32)

Traja poslanci vládnej strany Baťkivščina (Vlasť) vtrhli v Kyjeve do jeho pracovne a „ručne“ ho nútili napísať výpoveď. Nie je to však jediný a zdá sa, že ani posledný prípad. Ukrajinskí radikáli netrpia jarnou únavou, naopak, s príchodom jari aktivizujú svoju činnosť v rámci nastolenia „nového poriadku“. Vrhajú tým však zlé svetlo na celú krajinu aj na jej súčasné vedenie, ktoré sa usiluje získať podporu vo svete.

Rastúce prípady samozvaných sudcov a „naprávateľov“ krívd sa podľa niektorých médií nesie presne podľa hesla na Ukrajine nezabudnuteľného „baťku“ Nestora Ivanoviča Machna. Podľa neho totiž „anarchia je matkou poriadku“.

Najnovším príkladom plnenia spomínaného odkazu je stredajší útok radikálov zo strany UDAR Vitalija Klička, ktorí „konštruktívne“ rokovali s prokurátorom Odeskej oblasti Jurijom Šarninom. Vtrhli do jeho pracovne, kričali, búchali päsťami do stola, prikazovali a vyhrážali sa. Bez toho, aby dali slovo aj prokurátorovi, položili na stôl „čierny zoznam odeských separatistov“. A to všetko pred zrakmi nečinne stojacich policajtov. „Ak nechceš pracovať, tak my to urobíme za teba,“ počuť rozhodný hlas jedného z útočníkov.

Známa je aj udalosť, keď v západoukrajinskom meste Rovno zastavili vozidlo s doneckou poznávacou značkou a žiadali odstrániť z auta ruský symbol v podobe georgievskej pásky. Osádka to však odmietla. Zaobišlo sa to našťastie bez potýčky. Horšie dopadli policajti, ktorí prišli v Kyjeve na miesto hláseného násilného vniknutia do objektu štátnej správy. Desiatky maskovaných mužov vyzbrojených palicami im strhli výložky, zničili uniformy a na rozlúčku im nadelili aj zopár úderov.

V Donecku si to zase odskákal mládenec, ktorý vraj na internete písal nezmysly o ukrajinskom ľude. Dvaja muži ho zastavili a nútili verejne sa ospravedlniť pred Ukrajincami. Chlapec tak pod nátlakom aj urobil a sľúbil, že už čosi podobné písať nebude. Napriek tomu bitke neušiel. Aktivisti Majdanu ju okorenili šťavnatými ruskými nadávkami, aby vraj v Rusku „pochopili, kto je tu pánom“.

V Dnepropetrovsku sa dokonca objavili oddiely stúpencov „slobodnej Ukrajiny“, ktorí sú pripravení a už aj riešia svoje úlohy na úkor cudzej krvi.

V Mirgorode v Poltavskej oblasti štyria neznámi útočníci strelnou zbraňou zranili predsedu miestneho tzv. ľudového zhromaždenia (veče) a exstarostu Vasilia Treteckého, ktorý sa práve chystal na veče. Na videu vidieť, že nie všetci okoloidúci mu chcú poskytnúť prvú pomoc. Jednoducho sa báli reakcie predstaviteľov novej ukrajinskej „moci“.

Streľbu neznámych útočníkov zažili aj v centre Luhanska, ale tam našťastie natrafili na odpor polície. Neporadila si však v Nemirove vo Vinickej oblasti, kde aktivisti zaútočili na objekt miestneho liehovaru celoštátneho významu. Rozbili okná a vylamovali dvere s pokrikom „sláva Ukrajine – hrdinom sláva“.

Podobnému útoku nedávno neodolala ani budova Štátneho stavebného dozoru v Kyjeve, odkiaľ neznámi ozbrojenci okrem peňazí zobrali aj technické vybavenie a rôznu dokumentáciu. „Sme z protikorupčného výboru,“ odpovedali prekvapeným policajtom útočníci. Pritom spomínanú zložku ešte len majú schváliť ukrajinskí poslanci.

„Zdá sa, že každý deň na Ukrajine bude odteraz prinášať prípady divokej svojvôle ľudí, ktorí si uzurpujú právo hovoriť v mene celej krajiny. Ak to nová moc v Kyjeve nezastaví, tak dokazuje, že situáciu nekontroluje. A to je veľmi slabá útecha pre občanov,“ konštatuje portál ridus.ru, ktorý na "adrese ":[http://www.ridus.ru/news/156865]zverejnil videá zachytávajúce spomínané útoky.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Ukrajina