Veliteľ NATO a Juncker varujú pred ruským zásahom v Moldavsku

Najvyšší veliteľ NATO a bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker sa zhodujú v názore, že hrozí ruská invázia do moldavského separatistického regiónu Podnestersko.

23.03.2014 20:33
Jean-Claude Juncker Foto:
Jean-Claude Juncker.
debata (49)

Najvyšší veliteľ aliancie pre Európu, generál Philip Breedlove hovorí o veľkom zoskupovaní ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou a potrebe aliancie „premyslieť svoju pozíciu a pripravenosť vo východnej Európe“. Breedlove tvrdí, že Rusko už vystupuje ako protivník a nie partner. Podľa Junckera, kandidáta na post predsedu Európskej komisie, by EÚ mala Moldavsku ponúknuť podpis asociačnej dohody, inak podľa neho „bude ďalšou obeťou ruskej agresie“.

„Po udalostiach na Ukrajine je to otázka veľkej potreby podpísať s Moldavskom asociačnú dohodu veľmi rýchlo, v najbližších týždňoch. Putin reaguje iba na konanie EÚ, keď tá dá jasne najavo, že nebudeme takéto správanie akceptovať,“ povedal Juncker pre nemecký denník Welt.

Podnestersko, moldavské územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Obyvateľstvo je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jean-Claude Juncker #Podnestersko