Ruská armáda sa na Kryme zmocnila ďalších ukrajinských lodí

Ruské vojenské námorníctvo sa v pondelok zmocnilo ukrajinskej výsadkovej lode Kosťantyn Olšanskyj, ktorá kotví v zálive Donuzlav na západe Krymu. Oznámil to denník Ukrajinská pravda.

24.03.2014 07:19 , aktualizované: 19:24
Krym Foto: ,
Príslušníci ukrajinského vojenského námorníctva sa lúčia pred odchodom zo základne pri prístavnom meste Feodosia.
debata (163)

Do útoku sa zapojilo približne 200 ruských vojakov, ktorí loď obsadili s použitím hlukových granátov a streľby do vzduchu. Časť posádky sa podľa ukrajinského denníka útočníkom vzdala a plavidlo opustila, zvyšok prešiel na ruskú stranu.

Ruský bojový čln sa podľa ukrajinských médií priblížil aj k ukrajinskému stredisku Čerkasy, ktorá kotví neďaleko. Ruské velenie posádke ukrajinskej lodi oznámilo, že v prípade pokusu o odpor použije silu. O osude lode zatiaľ nie sú žiadne informácie. Počas dňa dopoludnia už v zálive Denizlav padla okupačným vojakom do rúk ukrajinská bojová loď Heničesk.

Kyjev sa rozhodol stiahnuť svojich vojakov z Krymu

Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny nariadila ministerstvu obrany stiahnuť ukrajinské jednotky z Krymu. Oznámil to v pondelok predseda parlamentu a úradujú prezident Oleksandr Turčynov.

Život a zdravie ukrajinských vojakov sú vraj na Kryme v reálnom ohrození; z rovnakého dôvodu sa majú evakuovať aj ich rodiny. Polostrov v posledných dňoch anektovalo Rusko a ruskí vojaci postupne ovládli drvivú väčšinu ukrajinských posádok na Kryme.

„Vláda dostala nariadené postarať sa o rozmiestnení rodín vojakov, ako aj všetkých ľudí, ktorí sú nútení opustiť svoje domovy pre nátlak ruských okupačných vojsk,“ povedal Turčynov podľa agentúry Unian.

Turčynov pred poslancami hovoril o „zmene dislokácie“ ukrajinských síl na okupovanom polostrove, avšak úradujúci minister obrany Ihor Teňuch podľa ruských médií už vydal rozkaz o stiahnutí všetkých ukrajinských jednotiek z Krymu na kontinentálnu Ukrajinu.

Ruské sily ovládli ukrajinskú základňu vo Feodosii na Kryme

Ruské vojská v pondelok ráno ovládli ukrajinskú základňu námornej pechoty vo Feodosii na východnom pobreží Krymu, jedno z posledných vojenských zariadení Ukrajiny na anektovanom polostrove. Agentúre Reuters to povedal prvý dôstojník ukrajinského námorníctva Anatolij Mozgovoj.

Ukrajinský námorník počas stretnutia s rodinou... Foto: Reuters, SHAMIL ZHUMATOV
Krym, Ukrjaina, námorník Ukrajinský námorník počas stretnutia s rodinou pred odchodom z ukrajinskej vojenskej základni vo Feodosii.

Mozgovoj v telefonáte zvnútra zariadení uviedol, že na základni sa strieľalo a útočníci ukrajinských vojakov odzbrojili. O útoku ruských síl krátko pred tým informoval hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov, podľa ktorého Rusi útočili na základňu s pomocou vrtuľníkov.

Ruské sily už skôr obsadili časť feodosijskej základne, ktorá je obliehaná od začiatku marca. Ukrajinci ale doteraz držali pod kontrolou muničný sklad, kasárne a ďalšie budovy na základni.

Moskva cez víkend pokračovala v upevňovaní vojenskej moci na Kryme, ktorý v utorok oficiálne pripojila k Ruskej federácii. Proruské sily bez výraznejšieho odporu ovládli dve zostávajúce veľké ukrajinské základne či jedinú ukrajinskú ponorku. V nedeľu viala ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádnymi zariadeniami, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ukrajina cez víkend tiež prišla o kontrolu nad väčšinou svojej námornej flotily. Príslušníci ruského námorníctva obsadili ponorku Zaporižžja. Veliteľskej lode Slavutič sa údajne zmocnili proruské sily. Ukrajinci tiež opustili základňu Novofjodorovka, na ktorú zaútočil dav podľa všetkého prorusky naladených neozbrojených mu­žov.

O ruský pas požiadalo takmer 30-tisíc obyvateľov Krymu

Ruské úrady dostali od obyvateľov Krymu tisíce žiadostí o ruský pas. Informuje o tom agentúra RIA Novosti citujúca zodpovedné úrady. „Dostali sme od obyvateľov Krymu vyše 29-tisíc žiadostí o ruský pas. Vyše 2 500 pasov sme už vydali,“ uviedol Sergej Kaljužnij, námestník šéfa Federálnej migračnej služby.

Dodal tiež, že tí, čo si prajú ponechať ukrajinské občianstvo, budú môcť na Kryme ostať, ale len po získaní povolenia na pobyt. Na základe ruského zákona by všetci obyvatelia Krymu mali dostať pasy do troch mesiacov.

Ruská armáda začala na Kryme rozdávať pasy členom miestnych ozbrojených zložiek a udeľovať im ruské občianstvo už začiatkom marca. Pasy dostávali najmä vyšší dôstojníci. Dočasná ukrajinská vláda chce v reakcii na kroky Moskvy zaviezť pre občanov Ruska plný vízový režim. Ukrajina navyše neuznáva dvojaké občianstvo a Krymčania vlastniaci ruské pasy tak nemôžu disponovať aj tými ukrajinskými.

Krym je na webe Kremľa zobrazený už ako ruský

Anektovaný polostrov Krym sa na internetových stránkach ruskej hlavy štátu už stal súčasťou oficiálnej prezidentskej mapy Ruskej federácie. Ako ruský zobrazuje polostrov od pondelka aj portál Jandeks (yandex.ru), ktorý je označovaný ako ruský Google. Upozornila na to agentúra DPA.

Moskva legislatívny proces pripojenia Krymu aj napriek odporu Ukrajiny a Západu zavŕšila v piatok, kedy prezident Vladimir Putin po predchádzajúcej ratifikácii parlamentom podpísal príslušné zmluvy a ústavný zákon.

Ruská federácia týmto krokom získala dvoch nových členov – Krymskú republiku a Sevastopoľ, ktorý má ako mesto federálneho významu v Rusku osobitné postavenie.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #vojsko #flotila #arrmáda