Krymskí Tatári chcú usporiadať svoje vlastné referendum

Krymskí Tatári chcú usporiadať referendum, ktoré by rozhodlo o forme ich budúceho života na okupovanom Kryme. Na tlačovej konferencii v Simferopole to v pondelok povedal jeden z hlavných tatárskych vodcov na polostrove Mustafa Džemilev. O referende má rozhodnúť zjazd krymských Tatárov, ktorý sa uskutoční v sobotu.

24.03.2014 16:00
Krym, Tatári, Ukrajina, žena Foto: ,
Tatárka - príslušníčka národa, ktorý má na Kryme štvrťmiliónové zastúpenie.
debata (15)

Jednou z hlavných tém sobotňajšieho zjazdu bude podľa Džemileva sebaurčenie krymských Tatárov.

O konaní referenda sa ešte nerozhodlo, isté je, že na rozdiel od nedávneho krymského referenda nebude v rozpore s ukrajinskými zákonmi, povedal Džemilev.

„Otázka územnej príslušnosti sa prejednávať nebude, pôjde skôr o formu národnej existencie v nových podmienkach. Na výsledkoch referenda budú závisieť naše ďalšie akcie,“ povedal tatársky predák na tlačovej konferencii.

Krymských Tatárov podľa Džemileva trápi otázka, ako dlho bude ruská okupácia trvať a čo podnikne ukrajinská vláda, aby polostrov zbavila agresorov. „Ak je hlavným prejavom vlastenectva spev ukrajinskej hymny a hrdý odchod vojakov z Krymu, potom to znamená, že sme tvárou v tvár okupantom zostali sami,“ povedal Džemilev. Žiadne konkrétne prejavy odporu zo strany Ukrajiny podľa neho na Kryme viditeľné nie sú.

Na polostrove Krym žije okolo štvrť milióna krymských Tatárov, z ktorých väčšina je doteraz lojálna ukrajinskej vláde. „Ak na nás Kyjev zabudne, musíme sa tomu prispôsobiť, ľudia nejako musia žiť,“ vyhlásil Džemilev.

Ruské úrady sľúbili krymským Tatárom autonómiu, pätinové zastúpenie vo volených správnych orgánoch a vyhlásenie tatárčiny za úradný jazyk popri ruštine a ukrajinčine.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #referendum #Ukrajina #Krym #Tatári