Ukrajinského radikála Muzyčka zabili pri zatýkaní

Predáka ukrajinského radikálneho hnutia Pravý sektor Aleksandra Muzyčka, zvaného tiež Saška Bilyj, v noci na utorok zavraždili v meste Rovne na Volyni na severozápade Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské a ruské médiá, pripomínajúce Muzyčkovo stíhanie v Rusku za údajné vraždy ruských vojakov, zajatých na severnom Kaukaze.

25.03.2014 08:24
Muzyčko Foto:
Na archívnej snímke prevzatej z videa sa Alexandr Muzyčko (vpravo dole) osobne "zoznamuje" s Andrejom Targonijom, prokurátorom Rovenskej oblasti.
debata (155)

Ukrajinské médiá najprv informovali o vražde a špekulovalo sa aj o akcii „ruských diverzantov“ v súvislosti so stíhaním Muzyčka v Rusku za údajné mučenie a vraždy ruských zajatcov na Kaukaze. Ukrajinské úrady nakoniec prišli s verziou, ktorá Muzyčka označuje za hľadaného gangstra, ktorý utrpel smrteľné zranenia pri zatýkaní.

Po výstrahe ‚Stoj! Polícia!‘ Muzyčko vyskočil z okna a následne začal strieľať na príslušníka špeciálnej jednotky Sokol. Guľka, ktorú vypálil, zasiahla policajtove okuliare a uviazla v prilbe. Zranený policajt odpovedal streľbou po nohách utečenca. Aj pri zatýkaní sa odohrával boj a zneli výstrely," uviedol prvý námestník ukrajinského ministra vnútra Volodymyr Jevdokymov na tlačovej konferencii v Kyjeve. „Keď ho zatkli, bol ešte živý. Ale posádka privolanej sanitky konštatovala, že je mŕtvy,“ dodal podľa agentúry Interfax o akcii špeciálneho policajného komanda proti Muzyčkovom gangu v jednej kaviarni pri Rovne.

Policajti podľa námestníka zatkli celkom troch členov zločineckého gangu, ktorým zabavili útočnú pušku Kalašnikov a pištoľ Makarov. Previezli ich do Kyjeva, kde sú vypočúvaní kvôli podozreniu z banditizmu.

Muzyčko podľa serveru newsru.com v súčasnosti velil Pravému sektoru na západnej Ukrajine. Ruské úrady na neho tento mesiac vydali medzinárodný zatykač za to, že v Čečensku ešte v 90. rokoch vraj mučil a zavraždil viac ako dve desiatky zajatých ruských vojakov. Zajatcom podľa ruských vyšetrovateľov „lámal prsty, vypichoval oči, strhával nechty a vytrhával zuby; niektorých potom podrezal, iných zastrelil“.

„Dve autá zablokovali jeho vozidlo, vytiahli ho z auta… Potom ho hodili na zem. Ruky (mal) za chrbtom v putách, (vypálili) dva výstrely do srdca,“ vykreslil vraždu ukrajinský poslanec Oleksandr Donyj na Facebooku.

„Tí, ktorí ho zavraždili, sa presvedčili, že nemá nepriestrelnú vestu, a potom ho strelili do srdca,“ tvrdia miestne médiá.

Na mieste činu sa vraj našli nábojnice z pištole Makarov. Kriminalisti tiež zabavili záznamy z kamier v neďalekej kaviarni.

Rusko vydalo medzinárodný zatykač tiež na vodcu Pravého sektora Dmytra Jaroša, ktorý chce kandidovať na prezidenta Ukrajiny. Kremeľ aj ruské médiá v osobe Jaroša kritizujú celú novú politickú garnitúru, ktorá sa podľa nich spája s protiruskými šovinistami a nacionalistami. Za človeka s neonacistickými sklonmi označuje Jaroša nielen Moskva, ale aj mnohí západní diplomati.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #Oleksandr Muzyčko