Moskva a Kyjev dohodli evakuáciu ukrajinských vojakov z Krymu

Armádne špičky Ukrajiny a Ruska sa v utorok dohodli na organizovanom odchode ukrajinských vojakov z okupovaného Krymu.

25.03.2014 19:02 , aktualizované: 21:27
Krym, vojaci, chlapec, dieťa, hračka Foto: ,
Archívna fotografia - chlapček a vojaci na Kryme.
debata (15)

Oznámila to agentúra ITAR – TASS s odvolaním sa na telefonický rozhovor zástupcu náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Hennadija Vorobjova s námestníkom ruského ministra obrany Dmitrijom Bulgakovom.

Či Rusko povolí odchod Ukrajincov aj so zbraňami, nie je ale stále jasné. Podľa ukrajinského ministerstva obrany prejavilo želanie odísť z Krymu okolo 2 000 ukrajinských vojakov. Podľa skorších správ mala Ukrajina na polostrove asi 18 800 príslušníkov svojich ozbrojených síl.

Po ruskom obsadení dostali možnosť vybrať si z troch možností – prejsť k ruskej armáde, odísť do civilu a zostať na Kryme alebo slúžiť ďalej v ukrajinskej armáde vo vnútrozemí. Rozkaz ruským okupačným jednotkám umožniť ukrajinským vojakom organizovaný odchod do vnútrozemia vydal podľa agentúry ITAR – TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý v minulých dňoch ako prvý člen ruskej vlády Krym navštívil.

Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Vitko dostal rozkaz, aby ukrajinskú evakuáciu nebránil. Podľa bývalého ukrajinského ministra obrany Ihora Teňucha, ktorý zo svojej funkcie odstúpil, sa Ukrajinci z Krymu majú stiahnuť aj so svojimi zbraňami, vojenskou technikou a muníciou, čo okrem iného umožní zachovať jadro vojenskej flotily.

Kremeľ ale vzápätí vyhlásil, že ukrajinskí vojaci smú z Krymu slobodne odísť, ale ruské ministerstvo obrany ešte len rozhodne, či „so zbraňami alebo bez nich“. Admirál Teňuch odstúpil potom, čo ukrajinská armáda neudržala svoje pozície na Kryme, ktorý anektovalo Rusko. Novým úradujúcim šéfom rezortu sa vzápätí stal generálplukovník Mychajlo Koval.

Do rúk Rusov padlo na Kryme posledné ukrajinské plavidlo

Ruským bojovým lodiam sa v utorok večer po dvojhodinovej násilnej operácii v zálive Donuzlav podarilo obsadiť posledný armádne plavidlo ukrajinského námorníctva na Kryme. Podľa správy denníka Ukrajinská pravda útok sprevádzali výstrely a explózie granátov. Operácia skončila, keď komando ruských vojakov na palube ukrajinskej lodi umiestnilo silnú nálož a vyhrážalo odpálením.

Zo správ ukrajinských médií nie je zrejmé, či si ruský útok vyžiadal zranených. Ruská armáda do operácie nasadila aj dva bojové vrtuľníky. Ukrajinská posádka sa zabarikádovala v kajutách, ale ruskí vojaci ich násilím vyvliekli na palubu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym