Turecký súd nariadil obnovenie prístupu na Twitter

Turecký súd v stredu nariadil telekomunikačnému úradu, aby obnovil prístup na internetovú mikroblogovú sieť Twitter. Sociálnu sieť zablokovala minulý týždeň vláda.

26.03.2014 13:52
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
debata

Premiér Recep Tayyip Erdogan Twitter vinil z minuloročných protivládnych protestov. Telekomunikačný úrad zablokovanie siete zdôvodnil odmietaním jej správcov odstrániť „protizákonný obsah“ a porušovaním „osobných práv“. Urobil tak deň po tom, ako Erdogan počas jedného z mítingov pred komunálnymi voľbami prisľúbil, že Twitter „vykorení“ bez ohľadu na to, čo vraví medzinárodné spoločenstvo. Európska únia aj Spojené štáty odstavenie Twitteru ostro kritizovali. O zrušenie zákazu požiadala súd turecká opozícia. Zatiaľ nie je jasné kedy a či vôbec sa telekomunikačný úrad podriadi súdnemu rozhodnutiu.

Zablokovaním Twitteru reagovala vláda na kampaň jej protivníkov, ktorí na internete šíria nahrávky označované za dôkaz korupcie vo vládnych kruhoch. Vyšetrovanie kauzy už niekoľko mesiacov otriasa tureckou politickou scénou, podľa Erdogana je však vykonštruovaná prívržencami vplyvného moslimského učenca Fethullaha Gülena žijúceho v USA s cieľom uskutočniť prevrat. Turecko už viackrát zneprístupnilo videoportál YouTube, v prípade Twitteru je to však prvý prípad, hoci je táto sieť medzi Turkami obzvlášť populárna a zohrala významnú úlohu pri organizovaní minuloročnej vlny protivládnych protestov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #Turecko #cenzúra #blokáda