Pátranie po malajzijskom lietadle opäť prerušili, rodiny chcú žalovať výrobcu

Práce na hľadaní trosiek havarovaného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines museli vo štvrtok pre nepriaznivé počasie opäť pozastaviť.

27.03.2014 10:11 , aktualizované: 11:15
Malajzia, malajziské lietadlo, odkazy, Čína,... Foto: ,
Žena píše na stenu symbolický odkaz svojim nezvestným príbuzným zo strateného malajziského lietadla, aby sa vrátili domov.
debata

Podľa austrálskych úradov operáciu obnovia až o 24 hodín. Dôvodom je „takmer nulová viditeľnosť“ v južnej časti Indického oceánu, kde satelity ešte v stredu zachytili 122 objektov pripomínajúcich trosky havarovaného stroja.

Pátranie po troskách havarovaného lietadla v stredu obnovili po tom, čo sa poveternostné podmienky v južnom Indickom oceáne zlepšili. Do operácie je zapojených sedem vojenských a päť civilných lietadiel z celkovo šiestich krajín: Austrálie, Nového Zélandu, Spojených štátov, Japonska, Číny a Južnej Kórey. Na operácii sa podieľajú aj austrálske a čínske plavidlá.

Malajzijský premiér Najib Razak v pondelok oznámil, že podľa najnovších údajov sa viac ako dva týždne zmiznuté lietadlo zrútilo v južnej oblasti Indického oceánu a nehodu nikto neprežil. Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Až 150 z pasažierov bolo občanmi Číny. Keďže stroju zatiaľ z neznámych príčin zlyhali komunikačné systémy, jeho trasu len odhadujú a miesto jeho presného zrútenia je zatiaľ takisto neznáme.

Thajský satelit našiel nové objekty v mieste pátrania po lietadle

Thajský satelit našiel 300 predmetov v oblasti Indického oceánu, kde prebieha pátranie po havarovanom malajzijskom lietadle. S odvolaním sa na thajskú satelitnú spoločnosť GISTDA o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

„Spozorované objekty majú veľkosť dvoch až pätnástich metrov,“ povedal riaditeľ GISTDA Anont Snidvongs. Predmety sú vraj asi 2 700 kilometrov západne od austrálskeho prístavu Perth. „Neodvažujem sa potvrdiť, že sú to trosky toho lietadla,“ dodal Snidvongs.

Snímky sú vraj z utorka a až v stredu boli analyzované. Thajská agentúra ich odovzdala Malajzii. Objekty sú rozptýlené na ploche niekoľkých kilometrov štvorcových asi 200 kilometrov od miesta, kde tento týždeň odhalil inú skupinu plávajúcich objektov francúzsky satelit.

Deti na letisku v Kuala Lumpure píšu odkazy... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
Malajzia, lietadlo Deti na letisku v Kuala Lumpure píšu odkazy všetkým, ktorých sa týka záhada letu MH 370.

Pozostalí chcú žalovať výrobcu lietadla

Veľká časť pozostalých chce podať žalobu na leteckú spoločnosť Malaysia Airlines a na výrobca lietadla, americkú spoločnosť Boeing Co. Podľa oznámenia chicagskej právnej kancelárie, ktorá bude pozostalých zastupovať na okresnom súde v štáte Illinois, sa žaloba opiera o podozrenie, že haváriu spôsobila technická chyba. Špekuluje sa o únose alebo sabotáži, však vylúčené nie sú ani technické problémy.

Práve s nimi operuje právne firma Ribbeck Law z Chicaga, ktorá bude pozostalých zastupovať. Požiadala súd v Illinois, aby zhromaždil prípadné dôkazy svedčiace o chybách havarovaného stroja.

Podľa právnikov mohlo v pilotnej kabíne dôjsť k technickej poruche a následnému požiaru. Piloti upadli do bezvedomia a stratili kontrolu nad lietadlom.

Podľa inej verzie mohla konštrukčná chyba v trupe lietadla spôsobiť prudký pokles tlaku vzduchu a následné bezvedomie posádky. S únosom, sabotážou alebo samovražedným úmyslom vraj právnici nepočítajú.

V najbližších dňoch môžu byť podľa agentúry Reuters podané aj ďalšie žaloby na výrobcu niektorých čiastkových častí lietadla.

Rodiny pasažierov z malajzijského lietadla dostávajú odškodné

Čínske poisťovne začali vyplácať odškodné pozostalým po pasažieroch havarovaného malajzijského lietadla. Najväčšia poisťovňa krajiny China Life musí riešiť prípady 32 svojich klientov, ktorí boli na palube. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa štvrtkovej správy agentúry Nová Čína už China Life vyplatila rodinám siedmich z mŕtvych pasažierov 4,17 milióna jüanov (vyše 473-tisíc eur). Na palube havarovaného stroja bolo 32 klientov tejto poisťovne a jej vedenie počíta s tým, že bude musieť pozostalým vyplatiť zhruba deväť miliónov jüanov (asi milión eur).

Vo svojom vyhlásení poisťovňa uviedla, že „je správou o havárii hlboko zarmútená a zaistí odškodné a ďalšie súvisiace služby“.

Poisťovňa China Pacific Insurance v stredu ponúkla prvé odškodné vo výške 525-tisíc jüanov (asi 62-tisíc eur). Poisťovňa Sunshine vyplatila trojčlennej rodine pozostalých 500-tisíc jüanov a New China Life Insurance Co, ktorá rieši prípady deviatich klientov, počíta s nákladmi vo výške milióna jüanov.

Čínski turisti prestali dôverovať malajzijským aerolinkám

Číňania vo veľkom rušia cesty do Malajzie. Podľa denníka China Daily štátna čínska cestovná agentúra ohlásila prepad záujmu o tieto cesty, ďalšie cestovné kancelárie prestali ponúkať rezervácie na lety spoločnosti Malaysia Airlines.

Číňania tak reagujú na stále nevyjasnené okolnosti okolo leteckej havárie na linke z Kuala Lumpuru do Pekingu.

„Vzhľadom na nedávne nehody, ktoré sú spojené so spoločnosťou Malaysia Airlines, a s ohľadom na obavy čínskych občanov, musíme pristúpiť k zaisteniu ich bezpečnosti zodpovedne,“ oznámila vo svojom vyhlásení kancelária čínskej mládeže.

Okrem nehody boeingu, ktorý letel do Pekingu, zaznamenala malajzijská letecká spoločnosť problémy tiež na linke z Kuala Lumpuru do Soulu. V pondelok musel byť let kvôli problému v elektrickom obvode odklonený do Hongkongu.

V ankete informačného servera Sina.com priznalo 77 percent z takmer 60 000 užívateľov, že o prípadnej ceste do Malajzie neuvažujú s ohľadom na nehodu Boeingu-777.

Pre Malajziu je nedôvera čínskych turistov ekonomickou stratou. Vlani totiž počet návštevníkov z Číny vzrástol o 15 percent na 1,8 milióna ľudí. Po Singapurčanoch a Indonézanoch sú Číňania najpočetnejšou skupinou návštevníkov Malajzie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malaysia Airlines #malajzijské lietadlo