Okolo Ukrajiny je vraj pripravených vyše 100-tisíc ruských vojakov

Rusko už stiahlo k hraniciam s Ukrajinou vyše 100-tisíc vojakov. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok vyhlásil šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

27.03.2014 21:03
Krym, Simferopol, vojsko, armáda Foto: ,
Ruské vojská na Kryme na základni Prevalno pri Simferopole, 27. marca 2014.
debata (89)

Jeho údaj výrazne prevyšuje Spojenými štátmi odhadovaných 20-tisíc vojakov a nemenovaný činiteľ ministerstva obrany USA ho považuje za nadsadený.

„Na hraniciach Ukrajiny je na 100-tisíc (ruských) vojakov. Sú pripravení k úderu už niekoľko týždňov,“ vyhlásil podľa AFP Parubij počas internetovej komunikácie vedenej z Kyjeva s americkým ústavom Atlantická rada, sídliacim vo Washingtone.

„Ruské jednotky nie sú len na Kryme, sú pozdĺž celej hranice. Sú na severe, na východe, na juhu,“ dôrazne upozornil podľa francúzskej agentúry ukrajinský predstaviteľ. „Každý deň, každú noc očakávame rozsiahly útok na kontinentálne územia Ukrajiny a pripravujeme sa na neho,“ dodal.

Podľa Pentagonu je v súčasnej dobe pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 20-tisíc ruských vojakov s vybavením nevyhnutným pre vojenskú operáciu. Rusko v nedeľu také hromadenie svojich vojsk poprelo. Nemenovaný činiteľ amerického ministerstva obrany sa podľa AFP na Parubijove počty pozeral skepticky. „To sa zdá byť príliš nadsadené,“ poznamenal. Avšak sám minister Chuck Hagel vo štvrtok povedal, že Moskva v posilňovaní jednotiek okolo ukrajinských hraníc pokračuje.

Agentúra Reuters v utorok s odvolaním sa na informácie amerických a západoeurópskych bezpečnostných agentúr napísala, že Rusko už sústredilo pri hraniciach s Ukrajinou vyše 30-tisíc príslušníkov armády a špeciálnych síl, čo je o plnú tretinu viac, než bol stav z minulého týždňa.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #okupácia #Ukrajina #vojsko