Janukovyč žiada referendum o regiónoch namiesto volieb

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč z ruského exilu vyzval Ukrajincov, aby namiesto predčasných prezidentských volieb usporiadali referendum, ktoré by rozhodlo o postavení každého regiónu v rámci krajiny.

28.03.2014 08:38 , aktualizované: 12:53
Viktor Janukovyč, Ukrajina, Rusko Foto: ,
Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč na archívnej fotografii počas tlačovej konferencie v Rostove na Done.
debata (27)

O Janukovyčovej výzve informovala ruská agentúra ITAR–TASS. Janukovyča zosadil v februári ukrajinský parlament po tom, čo si boje v kyjevských uliciach vyžiadali viac ako stovku obetí na životoch. Ukrajinci majú voliť novú hlavu štátu 25. mája.

„Ako prezident, ktorý je mysľou a dušou s vami, vyzývam každého súdne zmýšľajúceho občana Ukrajiny, nenechajte samozvancov, aby vás zneužívali! žiadajte usporiadanie referenda o vymedzení postavenia každého regiónu v rámci Ukrajiny,“ uviedol Janukovyč vo svojom posolstve k národu.

Odtrhnutie Krymu od Ukrajiny a pripojenia polostrova k Rusku v polovici marca schválilo miestne referendum, zorganizované miestnymi separatistami po faktickom obsadení Krymu ruskými vojakmi. Janukovyčova volebná základňa sa až donedávna opierala o ruskojazyčné regióny na východe a juhu Ukrajiny. Odporcovia nového režimu tiež požadujú federalizáciu krajiny.

V krajine podľa Janukovyča došlo k „ozbrojenému štátnemu prevratu“, spáchanému opozíciou s teroristami a „za plnej podpory niektorých západných štátov“. Exprezident usúdil, že zmeny v ukrajinských zákonoch, prijaté po jeho páde pod tlakom kyjevských demonštrantov, s uplatnením násilia a vyhrážok voči mnohým poslancom, sú protiústavné a vylučujú usporiadanie poctivých prezidentských volieb.

Terajší režim považuje za nelegitímny a všetky jeho rozhodnutie za nezákonné. „Samozvancov“ v Kyjeve podľa neho nemajú " mandát dôvery ukrajinského ľudu“.

Exprezidenta Janukovyča vyhodia z jeho strany

Bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča plánujú už cez víkend zbaviť členstva v jeho Strane regiónov. Tá si chce pred blížiacimi sa májovými prezidentskými voľbami napraviť reputáciu.

„Janukovyč aj členovia jeho tímu budú vylúčení zo strany, nebudú už členmi,“ povedal v rozhovore pre britský denník The Telegraph podpredseda Strany regiónov Borys Kolesnikov. „Bolo obrovskou chybou, že koncentroval moc do svojich rúk a bohužiaľ to viedlo ku katastrofe,“ dodal.

Multimilionár Kolesnikov chce, aby sa Strana regiónov pretransformovala na zoskupenie podobné americkej Republikánskej strane, resp. britským konzervatívcom.

Janukovyča zbavili postu prezidenta vo februári po viac ako dvojmesačných protestoch proti jeho vláde. Tie si vyžiadali až sto obetí. Nepokoje viedli až k udalostiam, ktoré vyvrcholili odtrhnutím Krymskej autonómnej republiky ako aj prístavu Sevastopoľ k Rusku. Päťdesiatjedenročný Kolesnikov v minulosti pôsobil ako vicepremiér.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #voľby #referendum #Viktor Janukovyč #Ukrajina