V jadrovej elektrárni Fukušima zahynul pri práci robotník

V komplexe poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima v piatok zahynul robotník, ktorého zavalila hlina. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa prevádzkovateľa elektrárne je to prvé úmrtie pracovníka v areáli od zemetrasenia a prívalovej vlny cunami, ktoré pred tromi rokmi elektráreň zničili.

28.03.2014 11:30
Fukušima, jadrová elektráreň, Foto:
Vo fukušimskej elektrárni zahynul pri výkopových prácach muž.
debata

Firma TEPCO, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne, oznámila, že šlo o muža medzi 50 a 60 rokmi. Robotník vykonával výkopové práce v blízkosti jednej z nádrží na kontaminovanú vodu a stál na dne jamy, keď sa na neho zviezla zemina a ďalší materiál.

Robotník bol prevezený v bezvedomí do nemocnice, ale lekári mu už nedokázali pomôcť. Muž bol na prácu najatý jednou z mnohých subdodávateľských firiem, ktoré sa podieľajú na stabilizáciu spomínanej jadrovej elektrárne po prírodnej katastrofe z marca 2011.

Pri zemetrasení sa vo fukušimskej elektrárni roztavili jadrá troch reaktorov. Odvtedy má zariadenie problémy, predovšetkým s únikmi rádioaktívnej vody, ktorá je skladovaná v nádržiach po tom, čo bola použitá na ochladenie reaktorov.

Na zabezpečení zariadenia pracuje 3 000 robotníkov, z ktorých niektorí v minulosti ochoreli pri práci v dôsledku horúčavy či choroby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #mŕtvi #pracovník