Nórsky expremiér Jens Stoltenberg bude od októbra šéfom NATO

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude od 1. októbra bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg.

28.03.2014 16:09 , aktualizované: 16:37
Jens Stoltenberg, NATO Foto: ,
Bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg bude od 1. októbra 2014 novým generálnym tajomníkom NATO.
debata (6)

Stoltenberg nahradí po piatich rokoch a dvoch mesiacoch vo funkcii Dána Andersa Fogha Rasmussena. O popoludňajšom rozhodnutí Severoatlantickej rady, teda aliančných diplomatov, informovalo NATO v stručnej tlačovej správe.

Rasmussen na svojom twitterovom účte zdôraznil, že Stoltenberga pozná už niekoľko rokov. Je to podľa neho ten správny človek pre ďalšie budovanie silnej a úspešnej aliancie po jej tohtoročnom septembrovom summite v Cardiffe. Kríza na Ukrajine podľa súčasného generálneho tajomníka ukázala, že aliancia musí mať naďalej silné a rozhodné vedenie.

Stoltenbergovo meno nie je prekvapením, médiá o ňom špekulovali už niekoľko dní. Nórsku vládu viedol na začiatku tisícročia a potom opäť od roku 2005 až do vlaňajšieho októbra. Je naďalej predsedom Nórskej robotníckej strany, ktorá je teraz v opozícii.

Rasmussen sa vedenia NATO ujal v auguste 2009, funkčné obdobie mu už niekoľkokrát predĺžili. Naposledy sa tak stalo vlani v decembri až do konca septembra tak, aby mohol predsedať práve summitu NATO, ktorý teraz pripravuje.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Anders Fogh Rasmussen