Homosexuáli v Anglicku a Walese sa od soboty budú môcť brať

Sobota bude prvým dňom, kedy budú môcť homosexuáli v Anglicku a Walese uzatvárať manželstvo. Umožňuje im to zákon, ktorý britský parlament schválil vlani v júli. Parlament rozhodoval len o Anglicku a Walese, pretože v týchto veciach si Škótsko a Severné Írsko rozhodujú samy. Škótsky parlament sobáše homosexuálov už tiež schválil.

28.03.2014 16:16
gejovia, Británia, homosexuáli, manželstvo Foto: ,
Britský pár Peter McGraith (vľavo) a David Cabreza sa chce zosobášiť v noci z piatka na sobotu. Polnocou totiž začne v Anglicku a Walese platiť zákon, ktorý im to umožňuje.
debata (23)

Gayovia a lesby v Británii môžu od roku 2005 uzatvárať registrované partnerstvá, ktoré im poskytujú rovnaké práva ako manželstvo. Avšak podľa obhajcov manželstva homosexuálov terajšia situácia navodzuje dojem, že spoločnosť považuje vzťahy ľudí rovnakého pohlavia za podradnejšie.

„Koncept ‚oddelených, ale rovnocenných‘ vo mne vyvoláva pocit druhoradého občana,“ povedala agentúre Reuters dvadsať deväťročná Emma Powellová. Svoju partnerku Sarah Keithovú si chce vziať hneď v sobotu v prímorskom Brightone.

Schvaľovanie týchto manželstiev hlboko rozdelilo Konzervatívnu stranu premiéra Davida Camerona. Mnoho konzervatívnych poslancov bolo proti predovšetkým kvôli svojej kresťanskej viere. Cameron však sobáše homosexuálov vždy podporoval. „Som naozaj potešený, že môžem zaviesť v našej krajine túto zásadnú spoločenskú zmenu, ktorá sa dá podľa mňa zhrnúť do jediného slova – záväzok,“ povedal vlani.

Počas víkendu tiež v londýnskej vládnej štvrti Whitehall budú viať dúhové vlajky, ktoré sú medzinárodným symbolom hnutia homosexuálov. Hoci ich podporuje stále viac Britov, väčšina cirkví bola proti. Anglikánska cirkev, združujúca na 80 miliónov veriacich, v februári zakázala svojim kňazom oddávať homosexuálov či udeľovať požehnanie ich sobášom. Povoľuje len neoficiálne požehnanie. Proti zákonu boli aj moslimské, katolícke a sikhské organizácie.

Proti manželstvám ľudí rovnakého pohlavia sa však v Británii vyslovili aj niektorí homosexuáli. „Neznášam heterosexuálne manželstvá,“ povedal v roku 2012 herec Rupert Everett v rozhovore pre denník The Guardian. „Svadobná torta, hostina, šampanské, neodvratný rozvod po dvoch rokoch. Je to strata času v heterosexuálnom svete a osobne si myslím, že je tragické, keď chceme napodobňovať túto inštitúciu, ktorá je zjavnou katastrofou,“ uviedol.

V Anglicku a Walese bola homosexualita ilegálna do roku 1967. Odvtedy sa zaviedlo niekoľko reforiem zavádzajúcich rovnaké práva pre homosexuálov ako pre ostatných. Ako prvá krajina na svete schválilo sobáše homosexuálnych párov v roku 2000 Holandsko. K nemu sa odvtedy pripojilo ďalších 16 krajín a 16 z 50 amerických štátov. Francúzsko tieto sobáše legalizovalo vlani napriek radu protestov, na ktorých sa v parížskych uliciach zúčastnili státisíce.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #manželstvo #sobáše #gejovia #lesby