Rusko: Trest za Krym od Západu by bol nezmysel

Škody na oboch stranách, tak vyzerá scenár, keby Západ prijal hospodárske sankcie proti Rusku a nasledovala by odveta. Moskva tvrdí, že možnosť prísneho trestu za pričlenenie Krymu by bol nezmysel.

29.03.2014 10:40
Krym, Simferopol, vojsko, armáda Foto: ,
Ruské vojská na Kryme na základni Prevalno pri Simferopole, 27. marca 2014.
debata (45)

„Hrozby USA a EÚ sa podobajú na streľbu do vlastných nôh, pretože Západ už nie je zónou ekonomického rastu a Rusko na akékoľvek sankcie zareaguje protisankciami,“ napísal poslanec Vjačeslav Nikonov v denníku Rossijskaja gazeta.

Zdá sa, že Moskva sa nemusí obávať vyostrenia z európskej strany. Pokiaľ ide o východné krajiny EÚ, nepomýšľajú na dôrazný postup. „Posledné vyhlásenia predstaviteľov exkomunistických jedenástich členských štátov únie naznačili, že väčšina odmieta snahu európskeho bloku zaviesť sankcie v ekonomicko-obchodných vzťahoch,“ poznamenala agentúra Reuters.

Najnovšie sa v tomto tóne vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán. Nový stupeň sankcií jednoznačne zamietol. „Nie sú v záujme Európy, tým menej v záujme Maďarska,“ povedal pre noviny Világgazdaság. Moskva je najväčší obchodný partner Budapešti mimo krajín EÚ (maďarský export do Ruska mal vlani objem 2,55 miliardy eur); navyše Orbán sa spolieha na pokles ceny elektriny po rozšírení jadrovej elektrárne Paks, o čom podpísal dohodu s ruským investorom.

Obavy z možného zavedenia ekonomických sankcií existujú aj v západnej časti EÚ. Zvlášť v Nemecku, kde by v prípade takého vývoja bolo ohrozených minimálne 250-tisíc pracovných miest. Moskva preto kalkuluje s tým, že únia sa neodhodlá k radikálnym rozhodnutiam. „Ruskí predstavitelia sa nazdávajú, že vlastné záujmy v EÚ prevážia nad úsilím zaviesť hospodárske sankcie proti Rusku,“ podotkla agentúra RIA Novosti.

Alexej Lichačov, námestník ruského ministra ekonomického rozvoja, si myslí, že Európania ani Američania sa nevydajú na cestu, ktorú označuje za rizikovú: „Svetová ekonomika je príliš previazaná. Spája nás priveľa nití vo výmene tovarov a v oblasti finančných nástrojov,“ povedal pre RIA Novosti.

Z Ruska často zaznieva, že Západ by bol ten, kto viac stratil po zavedení hospodárskych sankcií. Alexandr Šurov, prognostik z Ruskej akadémie vied, tvrdí, že zvlášť by to zasiahlo Francúzsko, Nemecko a Taliansko. „Úniu by to priviedlo k zásadným stratám. Pre našu krajinu by to bolo zlé, ale nie smrteľné,“ zdôraznil podľa Rossijskej gazety.

Viaceré hlasy z Ruska ďalej usudzujú, že Západ sa zmieril s pripojením Krymu k Rusku ako s nezvratným faktom a sankcie, ako je čierny zoznam osôb, sú len nástrojom, ako si zachovať tvár a nejako reagovať. Politológ Sergej Michejev si myslí, že západná reakcia sa obmedzí na postoj porovnateľný s ohlasom na vojnu v Gruzínsku: „Vylejú na nás bahno, ale potom sa všetko vráti do normálu,“ citovala ho Rossijskaja gazeta.

Napriek tomu, že Rusi veria, že do slovníka ich vzťahov so Západom sa nedostane výraz ekonomicko-obchodná vojna, kryjú si chrbát pred možným krízovým vývojom. „Vypracúvame nielen plány odvetných opatrení, zároveň sme pripravení hľadať nových partnerov,“ citovala agentúra ITAR-TASS vicepremiéra Igora Šuvalova, ktorý ubezpečil, že vláda nesedí so založenými rukami. „V takom prípade by sa dalo očakávať, že Rusko bude čiastočne kompenzovať vážne narušenie vzťahov posilnením hospodárskych väzieb s Čínou ,“ napísal denník Nezavisimaja gazeta.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina #Krym