Do pátrania po lietadle sa zapojí loď s detektorom čiernych skriniek

Vojnová loď s detektorom čiernych skriniek by v nedeľu mala vyplávať z Austrálie, aby sa zapojila do pátrania po havarovanom malajzijskom lietadle.

30.03.2014 08:40
loď, malajzijské lietadlo Foto: ,
Australská vojnová loď má pomôcť pri hľadaní malajzijského lietadla.
debata

Iné plavidlá v sobotu v Indickom oceáne vytiahli z vody podozrivé objekty, ktoré by mohli mať spojitosť s lietadlom. Potvrdené to však zatiaľ nebolo, a viac ako tri týždne po zmiznutí stroja tak nemajú záchranári žiadnu stopu. Austrália oznámila, že poverila koordináciou pátracích akcií bývalého veliteľa austrálskych ozbrojených síl.

Pátranie sa zameriava na oblasť približne o rozlohe Poľska, vzdialenú skoro 2000 kilometrov západne od Austrálie. Plavidlu austrálskeho námorníctva Ocean Shield zaberie tri až štyri dni, než sa dostane na miesto, uviedol podľa agentúry AP Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA). Vojnová loď sem má dopraviť okrem detektorov leteckých čiernych skriniek tiež podvodného robota a ďalšie zariadenia k akustickej lokácii.

Čínske a austrálske lode v sobotu v oblasti vytiahli z vody predmety, o ktorých sa hovorí ako o „objektoch z oceánu“. U žiadneho sa ale zatiaľ nepotvrdilo, či nejako súvisel so zmiznutým letom MH370 spoločnosti Malaysia Airlines.

Austrálsky premiér Tony Abbott však označil najnovšie pátranie ako pozitívne, pretože nájdené predmety teraz skúmajú experti. „Nedokázali sme zatiaľ zistiť, čo tieto predmety sú každopádne ale boli v sobotu prvýkrát vytiahnuté z oceánu,“ uviedol premiér. Oznámil tiež, že bývalý veliteľ austrálskych ozbrojených síl, vrchný maršál letectva Angus Houston povedie nové stredisko zamerané na koordináciu medzinárodných pátracích akcií. Stredisko v austrálskom Perthe má spolupracovať s kľúčovými členmi austrálskej vlády, štátnych a medzinárodných organizácií a fungovať ako jediné kontaktné miesto pre príbuzných.

Lietadlo letiace 8. marca z Kuala Lumpur zmenilo kurz a miesto do Pekingu zamierilo na juh. Na palube bolo 239 ľudí a malajzijské úrady už vylúčili, že niekto z nich prežil. O príčine havárie sa špekuluje. Najčastejšie sa uvažuje o únose alebo sabotáži, ale vylúčené nie sú ani technické problémy.

Do malajzijského Kuala Lumpur medzitým v sobotu dorazili skoro tri desiatky príbuzných niektorých čínskych cestujúcich zo strateného lietadla. Tvrdia , že nemajú dosť informácií, a chcú sa kvôli tomu stretnúť s malajzijským premiérom a ministrom dopravy, napísal server BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #čierne skrinky #Austrália #Malaysia Airlines #malajzijské lietadlo