Rusko chce vidieť Ukrajinu neutrálnu

Podoba Ukrajiny by sa mala zmeniť, nazdáva sa Rusko. Susedný štát chce vidieť ako federáciu so zakotvenou neutralitou.

31.03.2014 07:34
Rusko, Krym, Ukrajina Foto: ,
Ruská vlajka nad hlavami proruských aktivistov v Odese, ktorá sa nachádza na juhu Ukrajiny. Táto skupina obyvateľov by rada videla federalizáciu štátu. Moskva je zástancom tejto myšlienky, Kyjev to však odmieta.
debata

Vyplýva to z vyjadrenia šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova pre televíznu stanicu Prvý kanál. Dodal, že Moskva by rada vytvorila s USA a EÚ spoločnú skupinu, ktorá by vyzvala vládu v Kyjeve na celonárodný dialóg. Jeho výsledkom by podľa Lavrova bola nová ukrajinská ústava s uvedenými navrhovanými zmenami. Od federalizácie si sľubuje, že by poskytla väčšie právomoci regiónom.

Ukrajine sa nepozdáva ruský plán. Zjavne sa obáva, že federalizácia by mohla byť nástroj, ktorý po Kryme povedie k jej ďalším územným stratám. Nesúhlas Kyjeva potvrdil aj Lavrov, keď poukázal sa nedávne stretnutie s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščycom.

„Povedal, že náš návrh je neprijateľný, pretože federalizácia protirečí princípom štátneho zriadenia Ukrajiny. Nechápem prečo. Také princípy nepoznám,“ poznamenal Lavrov. Posťažoval sa tiež, že u Deščycu nepochodil s myšlienkou, aby sa ruština stala na Ukrajine druhým oficiálnym štátnym jazykom.

Slová Lavrova zazneli krátko pred jeho rokovaním s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Pokiaľ ide o ideu ukrajinskej neutrality, USA a ich spojenci v NATO sú presvedčení, že každý štát sa musí rozhodnúť o svojich bezpečnostných zárukách slobodne a bez vonkajšieho nátlaku. Členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii však určite nie je téma najbližších rokov. Mimochodom, podpora tamojšieho obyvateľstva pre vstup do EÚ je oveľa silnejšia ako pre začlenenie do NATO.

Lavrov mal hovoriť s Kerrym o rusko-ukrajinskej kríze. Na rokovacom stole sa určite objavila aj otázka veľkého počtu ruských vojakov v oblasti ukrajinských hraníc. Washington podozrieva Moskvu, že sa chystá poslať vojakov do východných oblastí svojho suseda pod zámienkou ochrany tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. Lavrov v predstihu stretnutia s Kerrym označil obavy USA za neopodstatnené a šírenie špekulácií o invázii fakticky prirovnal k absolútnemu nezmyslu. „Nemáme žiadny úmysel alebo záujem prekročiť ukrajinské hranice,“ zdôraznil podľa tlačovej služby ruského ministerstva zahraničných vecí.

Jedným zo spôsobov, ako upokojiť situáciu, by mohlo byť vyslanie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe do ukrajinských oblastí, kde žije veľa ruskojazyčných ľudí. Tí by overili, ako sa dodržiavajú ich národnostné práva. „Po rozmiestnení misie, ako sa nazdávajú USA, by Rusko mohlo stiahnuť svojich vojakov od hraníc, pričom by vznikla možnosť priamych rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou,“ napísal portál Newsru.

Agentúra ITAR-TASS upozornila, že Lavrov sa pred kamerami Prvého kanálu vrátil aj k ostreľovačom, ktorí vraždili počas kyjevských demonštrácií, čo vyústili do pádu režimu Viktora Janukovyča. Nová vláda obviňuje zo streľby ľudí blízkych zvrhnutému prezidentovi, ale Lavrov vidí inú stopu. Vzniesol silné podozrenie na adresu radikálov z organizácie Pravý sektor. „Nemôžem to potvrdiť na 100 percent, ale je veľa poukazujúcich faktov,“ povedal o radikáloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Ukrajina #Sergej Lavrov