Malajzijské úrady zverejnili nové posledné slová z kokpitu lietadla

Malajzijské úrady vydali novú verziu poslednej komunikácie medzi dispečermi a kokpitom zmiznutého lietadla.

31.03.2014 14:45 , aktualizované: 22:22
Malajzia, malajzijské lietadlo, pátranie,... Foto: ,
Austrálsky námorník Matthew Oxley pátra po troskách strateného malajzijského lietadla.
debata (12)

Posledné zaznamenané slová boli podľa ich údajov „Dobrú noc, Malaysian tri sedem nula“ a nie „V poriadku, dobrú noc“, ako sa pôvodne uvádzalo. Ministerstvo dopravy uviedlo, že vyšetrovatelia teraz určia, či túto vetu vyslovil pilot alebo kopilot letu MH370. Zatiaľ nie je jasné, prečo vetu zmenili, ani z akého dôvodu trvalo jej zistenie tak dlho. Slová však už znejú formálnejšie a viac zodpovedajú bežnej rádiovej komunikácii, než pôvodne uvádzaná veta, informuje spravodajská stanica BBC.

Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok ubezpečil, že pátranie po nezvestnom malajzijskom lietadle na juhu Indického oceánu neslabne a nie je nijako časovo obmedzené. Pátracie tímy doteraz nenašli žiadne stopy po Boeingu 777, ktorý zmizol pred troma týždňami s 239 ľuďmi na palube. Podľa austrálskych úradov všetky plávajúce predmety, ktoré boli vytiahnuté v posledných dňoch z mora ako potenciálne trosky lietadla, boli v skutočnosti rybárske potreby alebo odpadky.

V pondelok sa do oblasti vytýčenej 1850 kilometrov západne od austrálskeho prístavu Perth, kde podľa vyšetrovateľov stroj s najväčšou pravdepodobnosťou spadol do mora, vydalo desať lietadiel a desať lodí.

„Intenzita pátrania a rozsah operácií sa neznižuje , ale zvyšuje,“ vyhlásil predseda austrálskej vlády Abbott. Dodal, že pátracie tímy chcú dať rodinám trúchliacim po nezvestných pasažieroch odpoveď, čo sa stalo a pokračujú v hľadaní.

Pátrači v novo vytýčenej oblasti našli od piatku desiatky predmetov, ktoré z diaľky pripomínali zvyšky lietadla, u žiadneho z nich sa však nepreukázala spojitosť s letom MH370. „Niekoľko oranžových objektov vylovených v nedeľu nakoniec bolo rybárskym náčiním,“ povedal hovorca Austrálskeho úradu pre námornú bezpečnosť.

Aktuálne prehľadávaná zóna leží bližšie k pobrežiu ako oblasť, kde sa po lietadle pátralo skôr, a tiež je tam pokojnejšie počasie. Nachádza sa však tiež neďaleko miest, kam morské prúdy zanášajú množstvo rôznych odpadkov a ďalšieho materiálu, upozorňujú odborníci. To pátračov pri hľadaní značne rozptyľuje.

Nezvestné lietadlo, ktoré mierilo 8. marca z Kuala Lumpuru, zmenilo kurz a miesto do Pekingu zahlo na juh. Na palube bolo 239 ľudí a malajzijské úrady už vylúčili, že by niekto z nich prežil. O príčine havárie sa špekuluje. Najčastejšie sa uvažuje o únose alebo sabotáži, ale vylúčené nie sú ani technické problémy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #malajzijské lietadlo #letecká havária