Chystá sa svätorečenie pápežov, do Vatikánu prídu milióny ľudí

Vatikán sa intenzívne pripravuje na slávnostné svätorečenie bývalých pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII., ktoré koncom apríla do Ríma priláka možno až päť miliónov pútnikov. Vedenie katolíckej cirkvi pripravilo pre túto príležitosť napríklad špeciálne internetové stránky, ale aj informačné kanály na sieťach Twitter, Facebook či v aplikácii Instagram. Na tlačovej konferencii to v pondelok uviedol hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

31.03.2014 16:24
Ján Pavol II Foto: ,
Portrét pápeža Jána Pavla II.
debata (2)

Kanonizácia dvoch pápežov sa odohrá 27. apríla, teda krátko po Veľkej noci, ktorá do talianskej metropoly priláka desaťtisíce veriacich. Rímsky starosta Ignazio Marino nedávno odhadol, že na svätorečenie populárnych pápežov môže do Vatikánu prísť až päť miliónov ľudí, podľa Lombardiho však zatiaľ nemožno počet pútnikov presnejšie predpovedať. Už teraz je však v danom termíne rezervovaná väčšina rímskych penziónov a hotelov, uviedla agentúra AFP.

Usporiadatelia tejto slávnostnej udalosti chcú, aby kanonizácia prebehla čo možno najskromnejšie a chcú sa vyhnúť nákladom, ktoré boli spojené s blahorečením Jána Pavla II. v roku 2011. Náklady na organizáciu masovej vigílie v Cirku Maximu pre desaťtisíce ľudí vtedy niekoľkonásobne prekročili plánovaný rozpočet vo výške 1,2 milióna eur. Tentoraz sa preto v predvečer svätorečenia žiadna masová vigília neuskutoční, pre pútnikov však budú celú noc otvorené všetky rímske kostoly, uviedol rímsky vikár, kardinál Agostino Vallin.

Vatikán naopak nechce šetriť na zabezpečovaní komunikácie a informácie pre návštevníkov kanonizácie bude zdieľať mnohými rôznymi spôsobmi. Okrem špeciálnych internetových stránok www.2papisanti.org budú fungovať aj stránky na Facebooku (2popesaints), Twitteri (@2popesaints), Instagrame (#2popesaints) a YouTube (2popesaints).

Kanonizáciu na Svätopeterskom námestí bude sledovať rad prominentov a možno aj bývalý pápež Benedikt XVI., ktorého súčasný pápež František na slávnosť pozval. Benedikt sa na verejnosti objavil už počas vymenovania nových kardinálov vo februári. Vtedy vyšiel z ústrania prvýkrát od svojej rezignácie v februári 2013.

Charizmatický Ján Pavol II., vlastným menom Karol Wojtyla, stál na čele cirkvi od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005. Za pontifikátu poľského rodáka sa zrútili komunistické režimy v strednej a východnej Európe. Ján XXIII., ktorý bol pápežom od roku 1958 do svojej smrti v roku 1963, zvolal historický druhý vatikánsky koncil, ktorého úlohou bolo reagovať na potreby modernej doby. Obaja boli veľmi populárni, aj keď oveľa známejší je dnes Ján Pavol II.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #Rím #katolícka cirkev #Ján Pavol II. #svätorečenie #Ján XXIII.