Washington dekriminalizoval držanie marihuany

Starosta americkej metropoly Vincent Gray na území Washingtonu dekriminalizoval držanie jednej unce (28 gramov) marihuany. Grayova hovorkyňa v pondelok oznámila, že už podpísal príslušný právny predpis, informovala agentúra Reuters.

01.04.2014 14:35
debata (1)

Doteraz vo Washingtone hrozilo za spomínané množstvo až šesť mesiacov za mrežami a pokuta 1000 dolárov (takmer 730 eur), od teraz to bude občiansky poklesok s pokutou 25 dolárov (asi 18 eur), čo je menej ako bežná pokuta za zlé parkovanie.

Zástancovia zmeny o novom opatrení hovoria ako o otázke spravodlivosti. Štúdia Amerického zväzu pre občianske slobody (ACLU) totiž uvádza, že černochom vo Washingtone hrozí osemkrát väčšia pravdepodobnosť zadržania kvôli marihuane ako ľuďom iných rás.

Dekriminalizácia držania malého množstva marihuany v metropole je súčasťou celoamerického trendu znižovania postihov kvôli tejto mäkkej droge. Štáty Colorado a Washington už zlegalizovali jej použitie pre rekreačné účely.

Kabinet prezidenta Baracka Obamu následne rozhodol o tom, že užívateľov v štátoch Colorado a Washington stíhať nebude, hoci na federálnej úrovni je marihuana nelegálna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #Washington #dekriminalizácia