Nahradí nový francúzsky premiér prezidenta?

Francúzsky prezident vytiahol tromf, ktorý však môže prebiť jeho samotného. François Hollande urobil výmenu v kresle premiéra, za nového vymenoval doterajšieho ministra vnútra Manuela Vallsa. Zmena na čele výkonnej moci je odpoveď prezidenta na volebný debakel vládnucich socialistov v nedeľňajších komunálnych voľbách.

02.04.2014 10:45
Manuel Valls, Francúzsko, premiér Foto: ,
Nový francúzsky premiér sa volá Manuel Valls. Doteraz pôsobil vo vláde ako šéf rezortu vnútra. Na snímke je s manželkou Annou Gravoinovou, ktorá je huslistka. Je to jeho druhá žena, oženil sa s ňou v roku 2010.
debata

Valls patrí najobľúbenejším politikov z ľavicového tábora. Populárny je dokonca aj medzi pravicovými voličmi. Keďže má veľké sympatie, nie je vylúčené, že by kandidoval za socialistov v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2017. Bolo by síce politicky logické, aby sa Hollande pokúsil obhájiť svoj mandát, lenže nedôvera verejnosti v súčasnú hlavu štátu dosahuje rekordné hodnoty a je dosť možné, že z tohto prepadu sa mu už nepodarí dostať.

Nový premiér, ktorý má 51 rokov, býva prirovnávaný k niekdajšiemu britskému charizmatickému predsedovi vlády Tonymu Blairovi. Dôvody sú dva – myšlienky zamerané na rozvoj podnikania a šarmantné vystupovanie. Valls má v radoch socialistov povesť politika, ktorý patrí ku krídlu strany s viacerými pravicovými predstavami. Navrhuje napríklad zmeniť názov Socialistickej strany a kritizuje zákon o 35-hodinovom pracovnom týždni. Mnohým zamestnancom síce táto právna norma vyhovuje, ale Valls ju považuje za prekážku v ekonomickom napredovaní.

Príchod nového muža na čelo vlády znamená aj určitý problém pre zloženie exekutívy. Zelení varovali, že nezostanú na doterajších vládnych postoch, ak Valls nezmení niektoré názory, respektíve ak nenastane jeho politický posun podľa ich predstáv. Dokonca sa zdá, že nesúhlas Zelených je taký silný, že svoje hrozby naozaj splnia. Vládu zrejme opustí Cécile Duflotová, ktorá riadi rezort bytovej výstavby, a Pascal Canfin, ktorý je zodpovedný za rozvoj. Kritické hlasy sa ozvali aj z tábora socialistov, kde sa nový premiér nepozdáva silno ľavicovo zmýšľajúcim členom.

Úlohou novej vlády má byť hlavne posilnenie hospodárstva, sociálnej spravodlivosti a kúpyschopnosti obyvateľov. Dosiahnuť sa to má znížením daní a sociálnych odvodov do roku 2017. Pred Vallsom stojí náročná výzva, pretože musí skĺbiť obmedzenie rozpočtového deficitu so znižovaním daňovej záťaže. V prípade firiem sa odhaduje výpadok až 30 miliárd eur na fiškálnych príjmoch.

Jean-Marc Ayrault, predchodca Vallsa na čele vlády, patril medzi najmenej dôveryhodných politikov vo Francúzsku. Neverili mu až dve tretiny obyvateľov, čo je porovnateľné so slabými sympatiami s Hollandom. Odchod Ayraulta si bez ohľadu na spomínané voľby želalo až 70 percent opýtaných podľa jednej nedávnej ankety. Valls si získal mnohých ľudí silným bojom proti zločinnosti a snahou vyhostiť nelegálnych imigrantov, čo sa však stretlo s kritikou ľudskoprávnych aktivistov.

Paríž ‚patrí‘ španielskym rodákom

  • Vo Francúzsku nastala zaujímavá situácia v obsadení dvoch vplyvných postov. Nový premiér sa narodil v Barcelone a historicky prvá žena ako starostka Paríža pochádza zo San Fernanda. Znamená to, že Manuel Valls a Anne Hidalgová majú španielsky pôvod.
Manuel Valls
  • Otec premiéra bol španielsky maliar Xavier Valls. 20-ročný sa presídlil do Paríža, kde spoznal Luisangelu Galfetiovú, svoju budúcu manželku so švajčiarsko-talianskym pôvodom. Manuela porodila v lete 1962 v Barcelone.
Anne Hidalgová, Francúzsko
  • Hidalgová žila od narodenia v Španielsku len dva roky. Bolo to od júna 1959 do roku 1961, keď sa jej rodičia odsťahovali do Francúzska. Dôvodom bolo hľadanie práce, pretože v rodnej krajine bola hlboká hospodárska kríza. Usadili sa v Lyone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #komunálne voľby #Francois Hollande #Manuel Valls