Janukovyč: Odtrhnutie Krymu od Ukrajiny bola tragédia

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pripustil, že postupoval zle, keď požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o vyslanie ruských vojakov na Krym.

02.04.2014 16:29 , aktualizované: 16:33
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (45)

Odtrhnutie polostrova od Ukrajiny v rozhovore pre agentúru AP a ruskú televíziu NTV označil za tragédiu, ktorú by sám vraj nepripustil.

Rusko po februárovom páde Janukovyčova režime Krym, kde malo od Ukrajiny prenajatú základňu svojej Čiernomorskej flotily, najprv vojensky ovládlo, následne anektovalo po tom, čo sa v polovici marca väčšina voličov, miestnych Rusov, v referende vyslovila za pripojenie k Rusku. Ukrajina a Západ anexiu neuznávajú.

„Krym je tragédia, veľká tragédia,“ povedal Janukovyč a tvrdil, že niečo také by sa nestalo, keby zostal pri moci. Krymské referendum vraj usporiadali sami obyvatelia polostrova ako protest proti novému režimu radikálnych nacionalistov v Kyjeve, ktorý vnímali ako hrozbu. S odtrhnutím polostrova od Ukrajiny však osobne nemôže súhlasiť a pokúsi sa presvedčiť Putina, aby anektovaný polostrov Ukrajine vrátil, a to „za akýchkoľvek podmienok“, vrátane „maximálnej možnej miery nezávislosti, avšak ako súčasť Ukrajiny“.

Janukovyč utiekol vo februári do Ruska po trojmesačných protestoch proti jeho režimu, tie v Kyjeve nakoniec prerástli na ozbrojené zrážky s viac než stovkou mŕtvych. V rozhovore sa zaprisahal, že nevydal ostreľovačom rozkaz strieľať do demonštrantov. Naopak ho vraj jeho okolie kritizovalo, že voči protestom postupoval príliš mierne a staval sa proti použitiu násilia.

V súvislosti so svojou luxusnou rezidenciou za Kyjevom, ktorá šokovala davy Ukrajincov, poprel akékoľvek obvinenia z korupcie. Podľa agentúry AP hovoril o svojej zbierke desiatok automobilových veteránov s hrdosťou. Tvrdil tiež, že neudelil žiadne výhody svojmu synovi, ktorý sa počas Janukovyčovej vlády rýchlo zmenil zo zubára na miliardára. Sám verí, že sa raz na Ukrajinu vráti, ale žiadne podrobnosti neprezradil.

Putin síce dal jasne najavo, že považuje Janukovyča za politickú mŕtvolu, avšak naďalej trvá na tom, že ukrajinský náprotivok bol zosadený nezákonne a zostáva legitímnym prezidentom.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Krym