Príkaz na streľbu v Kyjeve vydal podľa prokuratúry Janukovyč

Príkaz strieľať do demonštrantov v Kyjeve, čo si vyžiadalo vyše sto mŕtvych, vydal vo februári ukrajinskému ministerstvu vnútra a tajnej službe SBU prezident Viktor Janukovyč. Vo štvrtok to oznámila ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na slová generálneho prokurátora Oleha Machnyckého.

03.04.2014 09:45 , aktualizované: 13:54
snajper, ostreľovač, kyjev, ukrajina Foto: ,
Zásahy ostreľovačov pripravili počas najkrvavejšieho dňa ukrajinských demonštrácií v Kyjeve o život desiatky ľudí.
debata (79)

Na demonštrantov strieľali bojovníci pohotovostných jednotiek Berkut, ktoré boli oprávnené používať ostreľovacie pušky a automatické zbrane. Zatknutých bolo dvanásť z nich.

Podľa prokuratúry bola paľba proti demonštrantom na námestí Nezávislosti vedená z hotela Ukrajina, prítomnosť ostreľovačov na niekoľkých ďalších miestach vyšetrovatelia preverujú. Rovnako tak sa prešetruje podozrenie, že na streľbe ostrými nábojmi sa podieľali aj členovia komanda Alfa, ktoré je pohotovostná jednotkou tajnej služby.

Vyšetrovanie krvavého incidentu v centre Kyjeva podľa agentúry Unian komplikuje fakt, že predchádzajúce vedenie generálnej prokuratúry dôkazy o aktivitách silových štruktúr v kritických dňoch okolo 20. februára zničilo.

Ukrajinská televízia 5 kanal vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s vyšetrovaním streľby na námestí Nezávislosti bolo zadržaných deväť príslušníkov jednotiek Berkut vrátane jedného z veliteľov. Práve oni údajne strieľali na neozbrojených demonštrantov z ostrelovačských pušiek. Dôvodom paľby bola podľa vyšetrovateľov snaha kryť ústup polície pred postupujúcim davom opozičných aktivistov.

Podľa agentúry Unian dala prokuratúra pokyn na zadržanie ďalších štyroch osôb, ktoré sa na februárovej streľbe podieľali. Všetci zadržaní boli údajne príslušníkmi „čiernej roty“ Berkut, jednotky určenej na špeciálne operácie. Radoví členovia Berkutu údajne pokyn k streľbe ostrými nábojmi nedostali. Janukovyč poprel tvrdenia o tom, že za rozkazom stál on.

Na príprave masakru v Kyjeve sa vraj podieľala ruská tajná služba

Na príprave februárového masakru na kyjevskom námestí Nezávislosti sa podieľalo 26 agentov ruskej kontrarozviedky FSB. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Rusko podľa neho taktiež na Ukrajinu dopravilo veľký objem výbušnín. Ukrajina žiada Rusko oficiálne o vysvetlenie. Hovorca ruskej FSB ukrajinské obvinenia odmietol.

Totožnosť všetkých osôb, ktoré vo februári v Kyjeve ostrými nábojmi strieľali do ľudí, bola podľa Nalyvajčenka zistená. Zadržali zatiaľ dvanásť príslušníkov „čiernej roty“ pohotovostných jednotiek Berkutu, ktoré na zásah na Majdan povolali. Zodpovednosť za vydané rozkazy nesie exprezident Viktor Janukovyč, na koordinácii policajného zásahu sa podieľal vtedajší ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko, povedal šéf SBU. Podľa ukrajinských úradov sú obaja na úteku.

Podľa Nalyvajčenka pôsobilo okolo 20. decembra v centrále ukrajinskej SBU dvadsať agentov ruskej FSB, ďalších šesť prišlo v januári. „Máme vážne dôvody domnievať sa, že práve títo ľudia sa podieľali na plánovaní a realizácii takzvanej protiteroristickej operácie,“ uviedol. „Žiadame ruskú stranu o oznámenie, čo tam tí ľudia robili. Chceme poznať ich mená a hodnosti,“ dodal.

Hovorca ruskej FSB ukrajinské obvinenia rázne odmietol. „Nech takéto vyhlásenia zostanú na svedomí tých, ktorí ich vyslovujú,“ vyjadril sa hovorca v Moskve agentúre ITAR-TASS. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na tlačovej konferencii uviedol, bezprostredne zodpovedných za smrť viac než stovky ľudí je približne 30 príslušníkov vojsk ukrajinského ministerstva a tajnej služby SBU.

Ich mená vyšetrovatelia poznajú, časť z nich už zadržali vrátane jedného z veliteľov. Kyjevská generálna prokuratúra v tejto súvislosti vydala zatykač na exprezidenta Janukovyča a bývalého šéfa SBU Oleksandra Jakymenka. Podľa Nalyvajčenka sa na útoku proti demonštrantom podieľali aj bojovníci jednotiek Alfa "mimoriadneho komanda riadeného ukrajinskú tajnou službou. Zhruba sto ozbrojencov z tohto útvaru bolo rozmiestnených na streche odborovej centrály v blízkosti námestia Nezávislosti, aj z týchto miest sa ostrými nábojmi strieľalo do davu. Ďalší ozbrojenci pálili z budov na bulvári Chreščatyk.

Množstvo ľudí zodpovedných za februárové krviprelievania sa podľa šéfa SBU nachádza na okupovanom Kryme, kde sa pod ochranou ruských úradov skrývajú pred ukrajinskou spravodlivosťou.

Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora Oleha Machnyckého je preukázané, že príkaz na streľbu do demonštrantov v Kyjeve vydal ukrajinskému ministerstvu vnútra a tajnej službe SBU Janukovyč. Vyšetrovanie krvavého incidentu v centre Kyjeva podľa agentúry Unian komplikuje fakt, že predchádzajúce vedenie generálnej prokuratúry dôkazy o aktivitách silových štruktúr v kritických dňoch okolo 20. februára zničilo.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #streľba #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina