Austrálska loď hľadá čierne skrinky malajzijského lietadla

Loď austrálskeho vojenského námorníctva Ocean Shield, ktorá je vybavená americkým detektorom "čiernych skriniek", v piatok začala pátrať v oblasti, kde by mohli byť trosky nezvestného malajzijského lietadla. V časti Indického oceánu, kde sa podľa vyšetrovateľov mohol Boeing 777 počas letu číslo 370 zrútiť, pokračuje v komplikovanom pátraní aj 14 lietadiel a niekoľko ďalších lodí, napísala agentúra AFP.

04.04.2014 07:45 , aktualizované: 14:19
Malajzijské lietadlo, Malajzia, pozostalí,... Foto: ,
Austrálsky námorník Matthew Oxley pátra po troskách strateného malajzijského lietadla.
debata

Takmer mesiac po tom, čo lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo po štarte z Kuala Lumpuru na linke do Pekingu, úrady stále nemajú tušenie, ako alebo prečo sa stroj zrútil. A varujú, že ak sa nepodarí nájsť letové záznamníky, známe všeobecne ako „čierne skrinky“, táto záhada nemusí byť nikdy objasnená.

Avšak nájsť čierne skrinky pomocou lokátora ich signálu, ktorý vlečie za sebou loď Ocean Shield sa zdá byť veľmi nepravdepodobné. Bez potvrdeného presného miesta zrútenia lietadla sa hľadanie dvoch záznamníkov v rozľahlých a nepredvídateľných južných časti Indického oceánu podobá príslovečnému pátraniu po ihle v kope sena. A proti hrá tiež čas – batérie, vďaka ktorým skrinky vysielajú signál, sa podľa očakávania vybijú počas niekoľkých dní.

Loď Ocean Shield vyplávala z austrálskeho Perthu v pondelok večer a jej pátranie má trvať tri dni.

V oblasti je už tiež hydrografická loď britského námorníctva HMS Echo, ktorá vo štvrtok hľadala sonické signály z letových záznamníkov. „Zachytili sme jeden signál, ale bol falošný,“ oznámilo koordinačné stredisko Jacco v Perthe. "Falošné poplachy môžu pochádzať z biologických zdrojov, ako sú napríklad veľryby.

"Lietadlo mieriace 8. marca z Kuala Lumpuru zmenilo kurz a miesto do Pekingu sa stočilo na juh. Na palube bolo 239 ľudí a malajské úrady už vylúčili, že niekto z nich prežil. O príčine havárie sa špekuluje. Najčastejšie sa uvažuje o únose alebo sabotáži, ale vylúčené nie sú ani technické problémy.

Týždne hľadania trosiek lietadla boli zatiaľ márne, aj keď sa do neho zapojilo osem krajín. V piatok v oblasti o rozlohe 217-tisíc štvorcových kilometrov asi 1 700 kilometrov západne od Perthu pokračuje v pátraní desať vojenských lietadiel, štyri civilné lietadlá a deväť lodí.

Vláda zatajuje informácie z radaru, tvrdí opozičný líder

Malajzijský opozičný líder Anwar Ibrahim varoval, že vláda zámerne zatajuje dôležité informácie o okolnostiach zmiznutia lietadla. Podľa slov bývalého vicepremiéra je totiž nemožné, aby „sofistikovaný“ radarový systém nezachytil lietadlo letiace cez územie krajiny. Na jeho uvedení do praxe sa totiž údajne osobne podieľal.

Exminister financií zároveň tvrdí, že na základe presných informácií zo systému môžu okamžite zasahovať armádne stíhačky. Anwar, na ktorého nedávnom súdnom procese sa krátko pred odletom zúčastnil jeden z pilotov strateného lietadla, tvrdí, že vláda poškodzuje imidž krajiny. Ako dodal v piatok zverejnenom rozhovore pre britské médiá, vyšetrovanie by mala prevziať medzinárodné komisia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Indický oceán #malajzijské lietadlo #čierna skrinka