Orbán sa cíti ako úspešný opravár vraku bez kolies

Viktor Orbán jednoznačne kráča k volebnému triumfu. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, obháji funkciu premiéra a otázne je len to, o akú prevahu hlasov sa bude opierať jeho vláda v parlamente. "Transformovali sme a obnovili Maďarsko. Zmenili sme starý vrak s prepichnutými pneumatikami na pretekárske auto," vyhlásil Orbán na jednom z posledných predvolebných mítingov.

04.04.2014 09:00
Viktor Orbán, Anikó Orbánová, voľby, Maďarsko Foto: ,
Viktor Orbán a jeho manželka Anikó na snímke z apríla 2010, keď hlasovali v parlamentných voľbách. V pozadí je ich dcéra Rahel. Túto nedeľu sa očakáva jednoznačné víťazstvo Orbánovej strany. Podobne to bolo pred štyrmi rokmi.
debata

András Benscik, jeden z organizátorov tohto stretnutia s voličmi, sa prihovoril davu v Budapešti na úvod. „Zachránili ste Maďarsko s láskou. Vašou úlohou je teraz znovu zvoliť Orbána,“ zdôraznil. Premiér, ktorému prieskumy predpovedajú pohodlné obhájenie úradu, potom varoval svojich stúpencov pred podcenením hlasovania. Zdôraznil, že treba voliť, lebo v roku 2002 to vyzeralo na výhru jeho Fideszu, ale výsledky priniesli víťazstvo socialistov.

Orbán tvrdí , že voličom dáva na výber medzi svojou vládou a návratom k postkomunis­tickému režimu, ktorý krajinu podľa neho doviedol na pokraj zrútenia. Už minulé voľby v roku 2010 priniesli Orbánovej strane dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú premiér využil na mnohé kontroverzné reformy. Tie kritizovali nielen domáci odporcovia, ale aj Európska komisia.

Premiér sa pri výpočte úspechov svojho vládnutia chváli, že znížil rozpočtový deficit pod tri percentá výkonu maďarskej ekonomiky, znížili sa ceny energií pre domácnosti a hospodárstvo, že sa uberá lepším smerom. Často poukazuje na to, že teraz je inflácia v Maďarsku najnižšia za 40 rokov, pričom ekonomika zaznamenáva rast. „Musíme si vybrať medzi dvoma možnosťami, dvoma ideológiami a dvoma silami. Budúcnosť alebo minulosť. Je to veľmi jednoduché. Buď budeme tvoriť budúcnosť, alebo obnovovať postkomunizmus,“ vyhlásil, keď odštartoval predvolebnú kampaň.

Kritici Orbánovej vláde vyčítajú, že prepísala zákony tak, aby si upevnila moc, a na zníženie deficitu verejných financií využila bankové a špeciálne dane a znárodnila súkromný penzijný fond.

Premiér, naopak, obviňuje socialistické vlády z rokov 2002 až 2010, že krajinu ničili natoľko, že ju musel ťahať z blata úverový program od Medzinárodného menového fondu, zatiaľ čo jeho vláda dala maďarské financie do poriadku. Zdôrazňuje tiež, že jeho vláda tiež potešila voličov znížením účtov, ktoré platia domácnosti, zvýšením platov učiteľov či veľkorysými detskými prídavkami. "Boj sa však ešte neskončil. Musíme brániť to, čo sme dosiahli, " burcoval vo februári a sľuboval ešte nižšie dane, najlacnejšie elektrinu v Európe a prácu pre všetkých, ktorí robiť chcú.

Orbánov Fidesz sa teší jednoznačnému náskoku pred stredoľavicovou opozíciou. Jej predák, vodca socialistov Attila Mesterházy, ktorého strana chce zrušiť rovnú šestnásťpercentnú daň zavedenú Orbánom, označil Orbánovo chválenkárstvo za klamstvo. Tvrdí totiž, že štyri milióny Maďarov žijú pod hranicou chudoby.

Podľa štatistík maďarská ekonomika v poslednom štvrťroku zrýchlila medziročný rast hrubého domáceho produktu na 2,7 percenta. Verejný dlh na úrovni 80 percent HDP je však stále najvyšší v strednej Európe a forint je na dvojročnom minime oproti euru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Viktor Orbán #Fidesz