Anne Hidalgová - železná päsť v zamatovej rukavičke

Šarmantná 54-ročná bruneta si podmanila Paríž. Anne Hidalgovej patrí kreslo starostky. Už dlhší čas chce pracovať výlučne pre mesto nad riekou Seinou, čo potvrdila pred dvomi rokmi. Po víťazstve straníckeho socialistického kolegu Francoisa Hollanda v prezidentských voľbách odmietla ponuku, aby riadila niektoré z ministerstiev.

04.04.2014 10:00
Anne Hidalgová, Paríž Foto: ,
Anne Hidalgová vychádza spoza plenty počas hlasovania v druhom kole komunálnych volieb. Voliči rozhodli, že sa stala historicky prvou starostkou Paríža. Doteraz riadili radnicu výlučne muži.
debata (3)

Sústredila sa na Paríž, kde bola pravou rukou starostu Bertranda Delanoa. Vybral si ju za zástupkyňu, keď sa stal v roku 2001 šéfom radnice. Stavil na ňu napriek tomu, že verejnosť ju slabo poznala. „Je príjemná, vrelá, očarujúca a zároveň snaživá a veľmi odhodlaná,“ opísal ju po dlhých rokoch spolupráce pre časopis L'Express. Má povesť zanietenej ženy v službách Paríža. „Kolegovia ju prezývajú železná päsť v zamatovej rukavičke,“ poznamenala agentúra AFP.

Oddaná pravá ruka

Hidalgová vystupovala ako verný tieň Delanoa. „Nikdy nedala najavo nesúhlas so šéfom, takže je zložité opísať jej osobné myšlienky. S výnimkou toho, že bola za prísny zákaz prostitúcie a chcela zriadiť záhrady na strechách bytových domov,“ napísal týždenník Le Nouvel Observateur.

Hoci šéfovi prejavovala absolútnu vernosť, údajne sa už nevedela dočkať, kedy ho nahradí. „Bola sklamaná, že jemu neponúkli v roku 2012 stoličku vo vláde,“ citoval Le Nouvel Observateur nemenovaného kolegu Hidalgovej. Kreslo starostu sa vtedy síce neuvoľnilo, ale už onedlho sa vydala za svojím snom. Predvolebnú kampaň odštartovala v obrovskom predstihu – v septembri rovnakého roku, pričom voľby boli naplánované až na jar 2014.

Prečo taký skorý štart? „Kampaň začala v predstihu, pretože si bola vedomá toho, že je málo známa,“ uviedla o Hidalgovej televízna stanica TF 1. V Paríži obľúbený Delanoë ju síce jednoznačne podporoval, lenže chápala, že ju zatieňoval v očiach verejnosti. Mimochodom, mala kuriózny detail začiatku kampane – presvedčenej ľavičiarke hrala pieseň s textom „hýbeš sa doľava, hýbeš sa doprava“.

Historicky prvá žena na čele Paríža je feministka, ale upozorňuje, že to nepreháňa. „Francúzska tradícia je o rovnosti pohlaví, nie o anglosaskom presvedčení, že ženy sú lepšie ako muži,“ povedala pre britský denník The Guardian. Pokiaľ ide o Parížanky, opisuje ich hlavne ako veľmi činorodé a nevzdávajúce sa pred ničím. Vysoko si váži priateľstvá medzi nimi. Zdôrazňuje, že vychádza z vlastných skúseností.

Má tri deti, ktoré sú vo veku 11, 25 a 27 rokov. V období, keď sa starala o všetky, bola často odkázaná na priateľky. „Nemala som v blízkom dosahu príbuzných, ani prostriedky na pomoc v domácnosti. Využila som to, čo robia mnohé Parížanky – sieť kamarátok. Vzájomne sme si pomáhali,“ povedala pre portál WWD. „Ak všetky možnosti zlyhali, bola som známa tým, že malé deti som si zobrala do práce,“ poznamenala pre The Guardian.

Nie som modelka

Matka Hidalgovej sa živila ako krajčírka, takže malá Anne vyrastala s pohľadom na módu. Ako dievča sa bavila náčrtmi odevov. Znamenalo to zároveň malé návrhárstvo. „So sestrou sme dávali nákresy mamičke, ktorá podľa nich ušila šaty. Obidve sme boli vždy dokonalo oblečené,“ zaspomínala si v rozhovore pre mesačník Vogue. Oblieka sa pekne, ale nie výstredne. „Som volená osoba, nie modelka. Mám rada tlmený štýl,“ podotkla pre WWD.

V kampani sľubovala, že v prípade volebného víťazstva podporí módny priemysel, ktorý je v Paríži priamo spojený s existenciou 60-tisíc pracovných miest. Zamerať sa chce napríklad na pomoc návrhárom, aby mali ešte lepšie podmienky a mohli byť viac na očiach so svojou tvorbou.

Veľké plány má v oblasti životného prostredia. Je to logické, lebo Paríž čelí v posledných rokoch znečistenému ovzdušiu. Chce viac zelene, rozširovanie cyklotrás, výhodnejšie používanie osobných dopravných prostriedkov na elektrický pohon, zlepšenie fungovania metra. Sú to sľuby opreté o doterajšie výsledky; Hidalgová je napríklad známa zavedením bezplatného požičiavania bicyklov. Z ďalších zámerov stojí za zmienku, že chce pokryť celú metropolu bezdrôtovým pripojením na internet.

O Paríži, kde žije od 24 rokov, hovorieva ako o meste snov. Funkciu starostky v hlavnom meste označuje za najlepšie zamestnanie, aké existuje medzi volenými funkciami. Teraz ako jeho šéfka má pred sebou šesť rokov trvajúci prvý mandát, aby potvrdila svoje slová, že sa nepýta, čo Paríž môže urobiť pre jej kariéru, ale čo môže ona vykonať pre Paríž.

Anne Hidalgová

  • Narodila sa 19. júna 1959 v San Fernande v Andalúzii, ale žila tam len dva roky. Rodičia sa totiž rozhodli emigrovať s dvomi dcérami zo Španielska do Francúzska, aby unikli pred Francovou diktatúrou a našli si zamestnanie v prosperujúcej krajine. Vyrastala v Lyone.
  • Po skončení vysokej školy pracovala ako inšpektorka práce. Neskôr pôsobila ako poradkyňa na troch rôznych ministerstvách.
  • Od roku 2001 bola nepretržite prvou námestníčkou parížskeho starostu Bertranda Delanoa (bol zvolený dva razy, teraz už nechcel kandidovať a šancu ponúkol Hidalgovej ako svojej pravej ruke).
  • Dvakrát neúspešne kandidovala za Socialistickú stranu v parlamentných voľbách. Zakaždým prehrala v druhom kole s pravicovými uchádzačmi. Bolo to v rokoch 2002 a 2007.
  • Má tri deti. Dve z prvého manželstva a jedno z druhého. Za muža má socialistického poslanca Jeana-Marca Germaina, s ktorým sa zosobášila pred desiatimi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Anne Hidalgová