Premiér Jaceňuk predpísal Ukrajincom šokovú terapiu

Našich východných susedov čaká tvrdá skúška. Dočasný premiér Arsenij Jaceňuk rast daní a hlavne ceny za plyn charakterizoval ako šokovú terapiu. A to v čase, keď hrivna láme rekordy a stále klesá. Vo štvrtok, podľa agentúry UNIAN, zaznamenala historický rekord keď za 100 dolárov záujemca o výmenu dostal 1 124,2 hrivny (asi 70 eur).

04.04.2014 11:30
Gazprom, plyn, mráz Foto:
Ukrajinci odoberali lacný plyn a vládna moc sa nenamáhala stimulovať obyvateľstvo s cieľom znížiť jeho spotrebu.
debata (42)

„Viac ako dvadsať rokov odoberali Ukrajinci lacný plyn a vládna moc sa nenamáhala stimulovať obyvateľstvo s cieľom znížiť jeho spotrebu,“ reagoval pre agentúru UNN Ivan Nadejin, ukrajinský energetický odborník. Jeho zdvihnutý prst prichádza v čase, keď Moskva oficiálne oznámila koniec zľavy na dodávky ruského plynu Ukrajine.

Konkrétne cena vzrástla o 100 dolárov, teda na 485 dolárov za tisíc m3. Podľa Nadejina éra lacného plynu sa už dávno skončila, ale politici nešetrili sľubmi, že Ukrajina si vystačí s plynom z vlastných zdrojov a cenu vraj udržia.

„Nestalo sa tak a dnes tarify závratne vyleteli o 73 percent,“ upozornil ukrajinský odborník. V tejto súvislosti sa domnieva, že vláda je povinná ponúknuť východiská, ktoré by zmiernili dosahy zvyšovania cien. „Môže to byť formou preferenčných úrokových pôžičiek na nákup a montáž plastových okien, kotlov na iné pálivá či na izoláciu domov. Podobne to funguje v Poľsku, Česku a ďalších krajinách, kde sa svojho času stretli s prechodom na trhové ceny,“ konštatoval Nadejin. Podľa jeho slov však vláda nič podobné neponúka a navyše plánuje zrušiť Štátnu agentúry pre energetickú efektívnosť a zásobovanie.

"Nedostatok nástrojov na stimuláciu energetických úspor povedie k vyššiemu dlhu za plyn a teplo. Vo februári dlh obyvateľstva za bývanie a komunálne služby vzrástol o 3,4 % na 14 miliárd dolárov. Pritom priemerný dlh na jedného vlastníka dosiahol viac ako 33 eur. V krajine, kde je priemerný plat 200 eur.

Obrovský nárast cien tak bude znamenať zvýšenie počtu neplatičov približne o 10 až 15 percent," predpovedá Ivan Nadejin. Agentúra UNN v tejto súvislosti pripomína stredajšie vyhlásenie ministra financií Oleksandra Šlapaka, podľa ktorého ukrajinské orgány plánujú zvýšiť tarify zemného plynu pre obyvateľstvo priemerne o 73 %. Ešte nedávno sa však hovorilo o 50 percentách. Minister však tvrdí, že rast ceny je rozpočítaný na štyri roky a posledná etapa bude v roku 2017.

„Pritom 4,5 milióna ľudí, ktorí dostávajú dotácie, rast cien nepocíti,“ cituje ministra agentúra UNN. O ďalších zo 46 miliónov Ukrajincoch sa však nezmienil.

Priemerná mzda

Priemerná mzda na Ukrajine vo februári dosahovala 200 eur. V porovnaní s januárom minulého roku je to nárast o 1,3 %. V Kyjeve bola v spomínanom februári priemerná mzda viac ako 312 eur.

Zdroj: Ura-inform.com

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #ceny #Rusko #plyn #spotreba #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina