Ruským punkerkám zmiernili trest za výtržnosť. O mesiac

Dvom členkám ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, odsúdeným predvlani na trest väzenia za predvolebnú výtržnosť v pravoslávnom chráme, v piatok moskovský súd kvôli chybám v rozsudku o jeden mesiac zmiernil pôvodný trest. Advokát punkeriek sa chce odvolať a dosiahnuť zrušenie celého verdiktu, uviedla agentúra RAPS.

04.04.2014 16:00
Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová, Mária... Foto: ,
Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Mária Aljochinová z ruskej punkovej kapely Pussy Riot hovoria v nemeckom Mníchove počas premietania dokumentu "Pussy vs. Putin".
debata (2)

Ruské súdy v roku 2012 poslali Nadeždu Tolokonnikovovú a Máriu Aljochinovú na dva roky za mreže za to, že krátko pred prezidentskými voľbami zaspievali v hlavnom chráme krajiny punkovú modlitbu Bohorodička, vyžeň Putina. Trest si takmer celý odpykali, kým koncom minulého roka vyšli na slobodu vďaka amnestii, navrhnutej prezidentom Vladimirom Putinom.

Medzitým najvyšší súd uznal v rozsudku pochybenia a nariadil prípad preskúmať. Moskovský sudca potom trest znížil z dvoch rokov na rok a 11 mesiacov.

„Sme nespokojní. Rozsudok mal byť zrušený, pretože k spáchaniu trestného činu nedošlo,“ povedal advokát Dmitrij Dinze. Jeho klientky boli odsúdené za výtržnosť, teda za násilný trestný čin, hoci sa žiadneho násilia nedopustili a celé vystúpenie v chráme trvalo sotva poldruha minúty.

Prokurátor naopak trval na tom, že verdikt bol úplne v poriadku, pretože punkerky boli usvedčené zo zášte proti pravoslávnym veriacim. „Vo svetskom štáte nemožno cirkevné normy považovať za všeobecné,“ oponoval zástupca úradného ombudsmana, ktorý tiež stál na strane punkeriek.

Tolokonnikovová, ani Aljochinová sa nedostavili. Podľa serveru newsru.com sú práve v USA, kde sa stretli s bývalou šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou, „bezpochyby budúcou prezidentkou USA“, ako napísal manžel Tolokonnikovovej na Twitteri.

Odsúdením Pussy Riot sa zaoberá aj Európsky súd pre ľudské práva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #trest #Pussy Riot #súd