Jaceňuk: Ak Rusi zaútočia, budeme sa brániť

Ukrajina je pripravená odpovedať na akúkoľvek vojenskú agresiu zo strany Ruska a územnú celistvosť krajiny je ochotná brániť "všetkými možnými prostriedkami". V relácii Hard Talk britskej stanice BBC to povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

05.04.2014 12:19
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (53)

Rusi sa podľa neho na Kryme správali ako „ozbrojený lupič“, ktorý „si vzal územie nezávislej krajiny“. Podobný scenár už Ukrajina údajne nepripustí. „Ak Rusko prekročí hranicu a začne s vojenskou agresiou, Ukrajina bude odporovať a odpovie. Budeme chrániť našu krajinu všetkými prostriedkami a nástrojmi,“ vyhlásil.

Rusko má podľa posledných informácií na svojej hranici s východnou Ukrajinou rozmiestnené desiatky tisíc vojakov. Obavy nad touto situáciou v piatok vyjadril aj najvyšší veliteľ NATO pre Európu, generál Phillip Breedlove, ktorý situáciu považuje „neuveriteľne znepokojujúcu“. Generál v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal označil ruskú vojenskú silu za „veľmi veľkú, veľmi schopnú a veľmi pripravenú“. Jej súčasťou sú podľa neho lietadlá, vrtuľníky ale aj poľné nemocnice. Cieľom podľa Breedlovea môže byť ukrajinský čiernomorský prístav Odesa či dokonca moldavské Podnestersko.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina