Radikáli v Donecku napadli sídlo gubernátora, zasahuje polícia

Dav demonštrantov v nedeľu vo východoukrajinskom Donecku premohol policajný kordón a násilím prenikol do budovy gubernátora.

06.04.2014 15:20
Ukrajina, Doneck, protesty Foto: ,
Demonštrant drží ruskú vlajku pred policajnou budovou v centre mesta Doneck. (archívne foto)
debata (82)

Policajti nasadili vodné delá, v centre podľa serveru Novosti Donbassa vybuchujú granáty a fľaše so zápalnou zmesou. Incidentu predchádzala dvojtisícová demonštrácia proruských organizácií požadujúcich referendum o pripojení oblasti k susednému Rusku.

V Donecku a Charkove demonštrovala proruská opozícia

Dvojtisícovú demonštráciu zorganizovali v nedeľu vo východoukrajinskom Donecku aktivisti proruských organizácií Domobrana a Ruský blok. Zhromaždení ľudia vyjadrovali solidárnu podporu príslušníkom poriadkových jednotiek Berkut, ktoré v minulých dňoch ukrajinská polícia zadržala pre účasť na februárovej streľbe do protivládnych demonštrantov v Kyjeve. Akcia proruských aktivistov bola v nedeľu zvolaná aj do Charkova.

Účastníci doneckého mítingu obviňovali nové ukrajinské vedenie, že potláča právo ruskej menšiny na sebaurčenie a snaží sa umlčať proruskú opozíciu.

„Nad okupovaným Kyjevom vlaje zástava Ameriky,“ povedal davu jeden z rečníkov. Organizátori podľa denníka Ukrajinská pravda rozdávali prítomným letáky, v ktorých proruské spolky žiadajú o naliehavú pomoc nielen Rusko, ale aj Čínu. Priamo na centrálnom Doneckom námestí demonštranti vymedzili symbolickú ruskú hranicu.

Podobný míting v nedeľu zvolali proruské organizácie aj do Charkova, ale účasť bola podľa médií slabá. Na hlavné námestie Slobody sa dostavilo len niekoľko stoviek ľudí. Akciu zorganizovali aktivisti z hnutia Boj a z Ukrajinského východného bloku. Obe zoskupenia volajú po federalizácii krajiny a po vypísaní referenda o pripojení k susednému Rusku.

V oboch mestách sa demonštrovalo aj v sobotu. Na centrálnom Charkovskom námestí zaviali vlajky s komunistickými symbolmi kosákom a kladivom a červené zástavy bývalého Sovietskeho zväzu. K hlasovaniu o federalizácii chcú promoskovské Charkovské skupiny využiť prezidentské voľby, ktoré sa majú na Ukrajine uskutočniť 25. mája.

Vo východoukrajinskom Mariupole sa v noci na nedeľu skupina demonštrantov pokúsila obsadiť budovu miestnej prokuratúry a dožadovala sa prepustenia svojho zadržaného vodcu. Policajti útok proruských aktivistov zastavili a niekoľko osôb zatkli.

V meste Čerkasy juhovýchodne od Kyjeva podľa denníka Segodňa polícia vyšetruje smrť reportéra Vasila Serhijenka, člena novinárskeho štábu nacionalistickej strany Sloboda. Jeho telo, na ktorom boli zjavné známky mučenia, našli policajti pri obci Korsuň-Ševčenkivskyj. Serhijenko bol nezvestný od štvrtka. Podľa miestnych médií môže byť jeho smrť pomstou za novinárovu aktívnu účasť na februárových demonštráciách v Kyjeve.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Rusko #charkov #referendum #doneck #Ukrajina