Líbyjskí povstalci po dohode s vládou odblokujú dva prístavy

Východolíbyjskí povstalci uzavreli s vládou dohodu, ktorá umožní sprevádzkovať dva menšie zablokované ropné prístavy na východe krajiny. Nedeľné oznámenie rebelov neskôr potvrdila aj líbyjská vláda.

06.04.2014 23:29
Benghází, Líbya, voľby, milície, militanti Foto: ,
Člen ťažko vyzbrojenej milície. (ilustračné foto)
debata (3)

Blokáda východolíbyjských prístavov trvá osem mesiacov a povstalci v posledných dňoch intenzívne rokujú s vládou o jej ukončení.

Podľa hovorcu rebelov sa dohoda týka prístavov Marsá al-Harika a Az-Zúitína. Ide o najmenšie z terminálov, ktoré sa na bežnom vývoze ropy z oblasti východnej Líbye v objeme 600-tisíc barelov denne podieľajú zhruba tretinou.

Uzavreté zatiaľ zostanú väčšie prístavy As-Sidr a Rás Lanúf, oznámili rebeli. Podľa nich budú k ich otvoreniu nutné ďalšie, možno až mesačné rokovania.

Zablokovanie ropných terminálov je jedným z aspektov širšieho konfliktu medzi slabou ústrednou líbyjskou vládou a desiatkami ozbrojených skupín, ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Tieto milície sa teraz odmietajú odzbrojiť a usilujú o väčšiu autonómiu a podiel na ropnom bohatstve krajiny.

Rokovania s povstalcami pokročili po tom, čo americké vojenské námorníctvo zadržalo minulý mesiac tanker plávajúci pod severokórejskou vlajkou, ktorý sa napriek zákazu vlády pokúsil vyviezť z rebelmi ovládaného As-Sidr ropu, a odovzdalo loď líbyjským silám. To zmarilo nádeje povstalcov na vlastný predaj ropy a dotlačilo ich k dohode. Vláda po incidente vyšla rebelom v ústrety a prepustila troch z ich ozbrojencov, ktorí boli na palube zadržaného tankera.

Vláda podľa dohody s rebelmi tiež zaplatí finančné náhrady povstalcom, zruší súdne obvinenia, ktoré sú proti nim namierené, a vzdala sa hrozby vojenskej ofenzívy proti ich postaveniu.

Cez prístavy vo východnej Líbyi sa normálne vyváža viac ako 600-tisíc barelov ropy denne, čo bola približne polovica celkového vývozu. Export ropy z Líbye v dôsledku vnútorných nepokojov klesol pod 100-tisíc barelov a ťažba ropy klesla na 200-tisíc barelov z predchádzajúcich 1,5 milióna barelov za deň.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #ropa #povstalci #tanker #ropný terminál