Proruskí aktivisti vyhlásili nezávislý Doneck, žiadajú Putina o pomoc

Proruskí aktivisti v Donecku na východe Ukrajiny vyhlásili Doneck za ľudovú republiku, nezávislú od zvyšku krajiny. Snem takzvanej Doneckej ľudovej republiky požiadal podľa agentúry ITAR-TASS ruského prezidenta Vladimira Putina o "vstup dočasného mierového kontingentu".

07.04.2014 10:41 , aktualizované: 22:50
Doneck, Ukrajina Foto: ,
Proruskí demonštranti stoja za barikádou postavenou pred budovou miestnej samosprávy v Donecku.
debata (328)

Proruskí separatisti chcú v ukrajinskej Doneckej oblasti vypísať referendum o nezávislosti už na 11. mája. Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter o tom informoval krymský premiér Sergej Aksionov.

Ukrajinský ruskojazyčný bulvárny denník Segodnyja rovnako v pondelok informoval, že dátum stanovili „v spolupráci s hnutiami v Luhansku a Charkove“. V nich sa podobne ako v Donecku separatisti zmocnili sídiel regionálnych samospráv a vyvesili tam ruské vlajky. „Ak nám zabránia zorganizovať referendum, obrátime sa na Rusko a požiadame ho, aby sem presunuli armádu,“ cituje denník zástupcu separatistov.

Proruskí aktivisti vyhlásili nezávislý Doneck krátko po tom, čo ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sľuboval nepripustiť taký vývoj, ktorý by mohol viesť k ruskému vojenskému zásahu.

S vyhlásením nezávislosti podľa agentúry Interfax vyrukovali „ľudia, ktorí obsadili sídlo oblastnej správy“ počas nedeľných demonštrácií. Podľa agentúry ITAR-TASS je vyhlásenie dielom poslancov oblastného snemu.

Proruskí demonštranti, ktorí v nedeľu vtrhli do viacerých úradných budov vo východoukrajinskom meste Luhansk, sa zmocnili zbraní tamojších bezpečnostných jednotiek. V pondelok vyhlásili vlastnú „ľudovú republiku“.

Maskovaní ozbrojení muži, pravdepodobne... Foto: Reuters
Ukrajina, Luhansk, demonštranti Maskovaní ozbrojení muži, pravdepodobne proruskí demonštranti, v priestoroch štátnej bezpečnostnej služby v Luhansku.

Na internete sa objavil videozáznam, kde po rusky hovoriaci muž prednáša prejav v obsadenej budove. „Vyhlasujem vytvorenie zvrchovaného štátu Ľudová republika Doneck,“ povedal prítomným.

V pondelok o tom informuje miestna polícia, ktorá zároveň rozhodla o uzavretí ciest vedúcich do mesta. „Neznámi ľudia, ktorí sú v budove (štátnej bezpečnostnej služby), sa vlámali do muničného skladu a zobrali si zbrane,“ uviedla polícia v oficiálnom stanovisku. Ako dodala, nepokoje si tam zatiaľ vyžiadali deväť zranených.

Proruskí aktivisti predtým vtrhli aj do úradných budov v Charkove, ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov však prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook informoval, že polícia už „separatistov“ vyhnala.

Kyjev hrozí odvetou

Ukrajina v reakcii na vyhrážky posilnila stráž hraníc s Ruskom. Ukrajinské ministerstvo obrany vyslalo v pondelok nad hraničné regióny bojové lietadlá, aby tam uskutočnili cvičné lety.

V predsedníctve ukrajinského parlamentu podľa médií čaká na prerokovanie návrh vyhlásiť v troch východoukrajinských oblastiach výnimočný stav.

Rusko chystá inváziu na východe, tvrdí premiér

Protesty na východe Ukrajiny a obsadenie štátnych budov v troch tamojších mestách sú súčasťou plánu na destabilizáciu Ukrajiny a inváziu ruských vojsk. V pondelok to skonštatoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého sa ruskí vojaci nachádzajú len asi 30 kilometrov od hranice.

„Prebieha tam protiukrajinský plán, na základe ktorého zahraničné jednotky prekročia hranicu a zmocnia sa územia Ukrajiny,“ vyhlásil na zasadnutí vlády.

Jaceňuk zároveň zdôraznil, že jeho vláda takýto scenár nedovolí a už pracuje na pláne na zvládnutie novej krízy. Jeho detaily nešpecifikoval.

Ruský plán

Útoky separatistov Moskva sprevádza zosilneným hospodárskym a diplomatickým tlakom. Minister zahraničia Sergej Lavrov s ruskou predstavou o riešení ukrajinskej krízy telefonicky oboznámil ministrov zahraničia Nemecka a USA Franka – Waltera Steinmeiera a Johna Kerryho.

Moskva žiada federalizáciu Ukrajiny a záruky jej neutrality a aj „špeciálny status“ pre ruský jazyk. Akékoľvek iné riešenie podľa Lavrova uvrhne Ukrajinu do chaosu a ďalších kríz.

Kerry Lavrovovi odpovedal, že vývoj na Ukrajine sleduje so znepokojením a upozornil, že udalosti na východe krajiny nemusia byť spontánne. Rusko by sa podľa neho malo verejne dištancovať od separatistov, sabotérov a provokatérov.

Horúčkovité diplomatické rokovania v pondelok doplnil aj telefonát medzi Lavrovom a ukrajinským ministrom zahraničia Andrijom Deščycjom. Lavrov v ňom zdôraznil, že použitie sily na východe Ukrajiny je pre Moskvu neprijateľné.

Výsledkom pondelkových ministerských konzultácií je rozhodnutie, že počas nasledujúcich desiatich dní sa zíde konferencia o riešení ukrajinskej krízy za účasti zástupcov USA, Európskej únie, Ukrajiny a Ruska. Rozhodnutie o dátume a mieste schôdzky zatiaľ nepadlo.

Dočasný prezident Turčynov pre nepokoje zrušil cestu do Litvy

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v pondelok zrušil plánovanú cestu do Litvy, aby sa mohol venovať nepokojom v Donecku a Luhansku.

Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie, na ktoré sa odvoláva portál KyivPost, Turčynov zareagoval zvolaním krízového zasadnutia predstaviteľov bezpečnostných zložiek, pričom prevzal „osobný dohľad“ nad riešením situácie.

Portál tiež cituje vyjadrenie ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý pripisuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a odvolanému prezidentovi Ukrajiny Viktorovi Janukovyčovi „podnecovanie a platenie novej vlny separatistických nepokojov“. Polícia podľa neho dostala pokyn vrátiť situáciu do normálu „bez krviprelievania“, varoval však pred „krutým prístupom voči každému, kto priamo vykonáva útoky na štátne budovy, policajtov a iných civilistov“.

328 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #doneck #Ukrajina #Arsen Avakov #Oleksandr Turčynov